Νόμιμη η κουρδική γλώσσα στην Τουρκία

Η άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων να επιτρέπουν στους κατηγορούμενους που μιλούν τουρκικά να χρησιμοποιούν τα κουρδικά για την υπεράσπισή τους αποτελούσε πηγή προστριβών στις υποθέσεις εναντίον εκατοντάδων ανθρώπων που κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ενώ η επίλυση του θέματος ήταν ένα από τα πολλά αιτήματα των Κούρδων.

Περίπου 700 κούρδοι κρατούμενοι σε δεκάδες τουρκικές φυλακές αρνούνται να τραφούν σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα

και να προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον κρατούμενο ιστορικό ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Η μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας έχει προειδοποιήσει ότι κάποιοι από τους απεργούς πείνας ενδέχεται να πεθάνουν αν συνεχίσουν την κινητοποίησή τους.

Η κυβέρνηση πάντως ανέφερε ότι η απόφασή της να αλλάξει το νόμο δεν σχετίζεται με την απεργία πείνας.

«Κάθε άνθρωπος θα μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του στο δικαστήριο στη γλώσσα στην οποία εκφράζεται καλύτερα», δήλωσε χθες Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και πρόσθεσε «ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης μας να προχωρήσει το νομοσχέδιο και να το στείλει άμεσα στο κοινοβούλιο για να ψηφιστεί».

Ο ηγέτης του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαιρέτισε την κίνηση αυτή και δήλωσε: «Όμως δεν έχουμε μπροστά μας άλλες 56 ημέρες για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα. Έχουμε μόνο μερικές ημέρες. Οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν πράξεις», υπογράμμισε.

Οι Κούρδοι κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και 56 ημέρες.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος  ζήτησε από τους απεργούς να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους.

Βασικό αίτημα των κούρδων κρατούμενων είναι να έχει πρόσβαση ο Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται στη φυλακή στο νησί Ιμραλί όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, πρόσβαση σε δικηγόρους έπειτα από 15 μήνες στη διάρκεια των οποίων δεν του είχε επιτραπεί η επικοινωνία με τους συνηγόρους του.

Keywords
Τυχαία Θέματα