Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες

19:45 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 6 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) η ψηφοφορία σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Πέραν των 30 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που έχουν ασκήσει εδώ και μέρες το εκλογικό τους δικαίωμα, περίπου 90 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται ότι θα προσέλθουν σήμερα στις κάλπες. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις των μέσων ενημέρωσης, η μαζικότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη Φλόριδα, το Οχάιο και

το Νιου Χαμσάιρ.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει ψηφίσει από τις 25 Οκτωβρίου, αλλά το πρωί επισκέφθηκε το στρατηγείο του στο Σικάγο, συναντήθηκε με εθελοντές και συμμετείχε στην προσπάθεια κινητοποίησης των ψηφοφόρων, κάνοντας ο ίδιος μερικά τηλεφωνήματα.

Σε δηλώσεις του, αφού συνεχάρη τον αντίπαλό του για την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αναδειχθεί απόψε νικητής.

«Εχουμε τις ψήφους για να νικήσουμε, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν αυτές οι ψήφοι πέσουν στην κάλπη».

Πρώτος άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στο Ντέλαγουερ ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη νίκη του κόμματός τους.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ φορώντας μία κονκάρδα που έγραφε «ψήφισα», άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Βέλμοντ της Μασαχουσέτης και στη συνέχεια αναχώρησε για εκδηλώσεις στο Πίτσμπουργκ και το Σινσινάτι. Η κομητεία Χάμιλτον του Οχάιο, όπου βρίσκεται το Σινσινάτι, αποτελεί ένα από τα εκλογικά βαρόμετρα της αποψινής βραδιάς.

Στην πολιτεία του το Ουισκόνσιν ψήφισε ο υποψήφιος Αντιπρόεδρος των ρεπουμπλικάνων, Πολ Ράιαν.

Τα πρώτα δύο εκλογικά αποτελέσματα, ήλθαν από την πολιτεία Νιου Χάμσαϊρ. Το Ντίξβιλ Νοτς απηχώντας στο εκλογικό κλίμα των ημερών έδωσε από 5 ψήφους στον Ομπάμά και τον Ρόμνεϊ, ενώ το Χάρτς Λοκέισον 23 ψήφους στον Μπαράκ Ομπάμα, 9 στον Μιτ Ρόμνεϊ και πέντε στο Λιμπερτάριαν Γκάρι Τζόνσον.

Επειτα από μία σκληρή εκστρατεία που κόστισε περισσότερα από 3 δις. δολάρια οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται σε απόσταση στατιστικού λάθος σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ο Ομπάμα προηγείται σχεδόν σε όλες, πλην του Rasmussen, που δίδει προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας στον Ρόμνεϊ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Ουάσιγκτον Πόστ και του Ρόιτερς, χθες βράδυ, δίδουν προβάδισμα στον Ομπάμα τριών και δύο ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα, ενώ της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ μιας μονάδας.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6:30 το απόγευμα (1:30 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου) στην Ινδιάνα, για να ακολουθήσουν δύο κρίσιμες πολιτείες, η Βιρτζίνια στις 7 μμ, το Οχάιο στις 7:30 μμ και η Φλόριδα στις 8 μμ. Αν τα αποτελέσματα δείξουν νωρίς ποιος θα τις κερδίσει, η εκλογική βραδιά αναμένεται να τερματιστεί στις 10 το βράδυ. Σε αντίθετη περίπτωση, η αναμονή θα είναι μακρά, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο να βιώσουμε επανάληψη των γεγονότων της Φλόριδας το 2000 και ο αμερικανικός λαός περιμένει να μάθει τον επόμενο Πρόεδρο μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα πριν την επίσημη εκλογή του από το Κολέγιο των 538 εκλεκτόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα