Τα ιδιωτικά να προσέξουν τα δίδακτρα και τα δημόσια πανεπιστήμια τη διαχείριση

16:13 22/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απάντηση από την Κίνα και το Ιράν για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών, δήλωσε ότι αναμένει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους προσδοκώντας ότι μέσα από την υπογραφή των μνημονίων θα προσελκυστούν ποιοτικοί φοιτητές από τις χώρες αυτές.

Σχολιάζοντας το «μούδιασμα» που παρατηρείται στις εγγραφές φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις ιδιωτικές σχολές ανώτερης εκπαίδευσης, κάλεσε τα μεν δημόσια πανεπιστήμια σε ορθολογιστική διαχείριση των κρατικών πόρων και τα ιδιωτικά να σκεφτούν ξανά το ύψος των διδάκτρων τους και τρόπους στήριξης των φοιτητών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για την παρουσίαση των στόχων του Υπουργείου στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Δημοσθένους είπε ακόμα ότι περιήλθε σε γνώση του ότι δημιουργήθηκε μια ιδιωτική πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θα αναλάβει την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, ανέφερε ωστόσο ότι δεν γνωρίζει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή η πρωτοβουλία.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει και προωθήσει την όποια καλά οργανωμένη πρωτοβουλία που θα αποβεί προς όφελος της εκπαίδευσης του τόπου.

Σε σχέση με αυτό, η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Δέσποινα Μαρτίδου Φορσιέρ ανέφερε ότι πολύ σοβαρός οργανισμός που τελεί υπό την αιγίδα της ΕΕ που συνεργάζεται με πολλούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων οργανισμοί της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ζήτησε συνάντηση με την υπηρεσία της, που θα πραγματοποιηθεί 8 με 10 Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης θα εξετασθούν τρόποι προβολής και προώθησης της εκπαίδευσης της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τη μειωμένη εγγραφή φοιτητών, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και στην κάθε δραστηριότητα του κάθε νοικοκυριού επικρατεί μια κατάσταση αναμονής και ένα μούδιασμα.

Αφού υπέδειξε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να κατανοήσουν ότι «βρισκόμαστε σε μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση για τα κυπριακά οικονομικά δεδομένα και ότι τα χρήματα που δίνονται σε αυτά από το κράτος, πρέπει να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής διαχείρισης, να υπάρχει περισυλλογή και ορθολογικός χρήσης των κρατικών πόρων που τους παρέχονται, σημείωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του είναι να διασφαλίσει το νοικοκύρεμα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Συνεχίζοντας, κάλεσε όσους συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις ιδιωτικές σχολές και ιδιωτικά πανεπιστήμια, να κατανοήσουν τις συνθήκες που περνούμε, να στηρίξουν την προσπάθεια προσέλκυσης φοιτητών και να επανεξετάσουν το ύψος των διδάκτρων τους και την όποια άλλη στήριξη προς τους φοιτητές.

«Το μήνυμα που στέλνω είναι να σκεφτούν ξανά το ύψος των διδάκτρων, τις μορφές στήριξης που μπορούν να προσφέρουν στους νέους του τόπου είτε για να ξεκινήσουν είτε για να συνεχίσουν τις σπουδές τους», είπε.

Ερωτηθείς εάν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι τ

Keywords
Τυχαία Θέματα