Κυπριακή Προεδρία: Προώθηση των στόχων για τριτοβάθμια και διαδικασία της Μπολόνια

14:52 22/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα επιδιώξει την προώθηση των στόχων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμια εκπαίδευσης και της διαδικασίας της Μπολόνια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.

Ο κ. Δημοσθένους διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος έχει τις εμπειρίες και τις δυνατότητες να διαχειριστεί και να προωθήσει αποτελεσματικά τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την Ανώτατη Εκπαίδευση και αυτό, όπως ανέφερε, καταδεικνύεται

από τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και τη συμπόρευση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε ενόψει της συνάντησης της Ομάδας Παρακολούθησης της Διαδικασίας της Μπολόνια (Bologna Follow Up Group ή BFUG) που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 28 και 29 Αυγούστου, ανακοινώθηκε και ο σκοπός της Συνάντησης των Γενικών Διευθυντών Ανώτερης Εκπαίδευσης της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Τις δύο συναντήσεις διοργανώνει η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Παρουσιάζοντας τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι θα εργαστεί με βάση τις παραδοχές ότι αποστολή των σύγχρονων συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να είναι η διαμόρφωση ανθρώπων που κατέχουν στέρεο, επαρκές και συνεκτικό σώμα γνώσεων από όλες τις επιστήμες, την ανάπτυξη των ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν το δημοκρατικό πολίτη και η καλλιέργεια κομβικών προσόντων, όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η προθυμία, η ικανότητα για συνεργασία και η ικανότητα εύρεσης περισσοτέρων λύσεων σε ένα πρόβλημα.

Τονίζοντας ότι η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης θα θέσει τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας στην Ευρώπη, ο Υπουργός Παιδείας πρόσθεσε πως ταυτόχρονα τα συστήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης πρέπει να ανταποκριθούν και να συμβάλουν βραχυπρόθεσμα στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και ειδικά στην αντιμετώπιση των ψηλών επιπέδων ανεργίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Επανέλαβε ότι το φαινόμενο της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανεργία των νέων, καθώς το 53% των παιδιών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο μπαίνουν στις ουρές των ανέργων, και ανέφερε ότι μέσα από την πολιτική των ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και από το 17%, που ήταν, κατέβηκε κάτω από το 12% και πλησιάζει το 10%.

Υπέδειξε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 που καλείται να συζητήσει η Κυπριακή Προεδρία, ο Προϋπολογισμός σε σχετικά μεγέθη παραμένει το ίδιο με την προηγούμενη επταετία, τα κονδύλια που αφορούν κυρίως την εκπαίδευση είναι αυξημένα κατά 70%.

Τόνισε πως με αυτή την αύξηση συμφωνούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη – μέλη, επειδή κατανοούν ότι οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό είναι επενδύσεις που εγγυώνται τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρώπης κ

Keywords
Τυχαία Θέματα