Συγκεκριμένους όρους εντολής ζητά ο Γ. Ομήρου για διορισμό προσωπικότητας ΕΕ στο Κυπριακό

14:19 26/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο διορισμός ευρωπαϊκής προσωπικότητας υψηλού κύρους, εγνωσμένης αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, που θα ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό και θετικό ρόλο, νοουμένου ότι οι όροι εντολής της αποστολής του θα ήταν απολύτως ρητοί και συγκεκριμένοι.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι πρώτον θα πρέπει,

ως βασικό καθήκον, να διαπιστώνει ότι οι όποιες πρόνοιες μιας λύσης του Κυπριακού, που θα συζητούνται στις συνομιλίες, θα είναι απολύτως συμβατές με ένα δίκτυο κανόνων δικαίου όπως αυτοί εφαρμόζονται στην Ε.Ε.

Δεύτερον, συνέχισε, να καθιστά απολύτως σαφές ότι καμιά μόνιμη παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο δεν είναι ούτε νοητή, ούτε αποδεκτή και τρίτον ότι το πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης προσχώρησης τυγχάνει απόλυτης εφαρμογής.

Τέταρτον, είπε ο κ. Ομήρου, θα πρέπει να αποφευχθούν πολιτικές σκοπιμότητες, όπως εκείνες που ίσχυσαν το 2004, όταν ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα και θεσμικοί αξιωματούχοι της Ένωσης έκριναν – κατά τρόπο κραυγαλέα συγκρουόμενο με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό – το αντιευρωπαϊκό σχέδιο Ανάν, ως δήθεν συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως κάτω απ’ αυτούς τους όρους ο διορισμός μιας ευρωπαϊκής προσωπικότητας για να ενεργεί εκ μέρους της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι μια θετική εξέλιξη, δεδομένου «ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα, μετά το 2004, δηλαδή μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, παραμένοντας βέβαια πρωταρχικά ένα πρόβλημα διεθνές ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, άρα θα παραμένει στο πλαίσιο του οργανισμού ΗΕ».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ΕΕ μπορεί να έχει επικουρική συνδρομή στις προσπάθειες λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα