Στόχος η περαιτέρω προώθηση της Κύπρου ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, δηλώνει ο ΓΔ του Υπ. Συγκοινωνιών

18:30 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαβεβαίωση για συνέχιση των προσπαθειών προώθησης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και στήριξης των ναυτιλιακών εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Κύπρου, έδωσε σήμερα ο Αλέκος Μιχαηλίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και Πρόεδρος της

Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2013», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Λεμεσό.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής Διάσκεψης και αναφερόμενος στα προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην κυπριακή ναυτιλία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Κύπρος, με τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, κατάφερε να υπερπηδήσει κάποια προβλήματα που είχαν ανακύψει μετά τις γνωστές αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο.

Σημείωσε ότι η παρά τη φοβερή οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο και τα πρωτόγνωρα γεγονότα του Μαρτίου, η κυπριακή ναυτιλία κατάφερε να ξεπεράσει το πρώτο σοκ, διαβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, ότι «θα συνεχίσουμε να προωθούμε το ελκυστικό πακέτο που η Κύπρος μπορεί και προσφέρει στις ναυτιλιακές εταιρείες».

«Το ναυτιλιακό πακέτο που η Κύπρος προσφέρει, διαθέτει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά τα πλεονεκτήματα θα συνεχίσουμε να προωθούμε ανά το παγκόσμιο», πρόσθεσε.

Παρά τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, συνέχισε, «δεν θα τα βάλουμε κάτω» , σημειώνοντας ότι «σε καμία απολύτως στιγμή, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων δεν έκαμε οποιαδήποτε σκέψη για αναβολή ή ακύρωση αυτού του Συνεδρίου».

Επεσήμανε ότι η συμμετοχή των 700 ναυτιλιακών παραγόντων από όλο τον κόσμο στο Συνέδριο «μαρτυρεί την πίστη όλων ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τα προβλήματα της».

Ανέφερε ότι η Κύπρος, ως διεθνές κέντρο πλοιοδιαχείρισης είναι ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες είτε αυτές είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο ή σε άλλα μέρη του κόσμου. Είμαστε συνεχώς δίπλα τους και θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεχώς δίπλα τους σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε περαιτέρω τη ναυτιλία της Κύπρου», είπε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε, επίσης, ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και θα τα εξαντλήσουμε όλα αυτά τα περιθώρια».

Ερωτηθείς για την πρόθεση της Κυβέρνησης να διορίσει Υφυπουργό Ναυτιλίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι σκοπός της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για περαιτέρω βελτίωση της κυπριακής ναυτιλίας.

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, τόσο ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Eugen Adami όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Γιώργο Μούσκας επεσήμαναν ότι το εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία κατά των πλοίων υπό κυπριακή σημαία συνιστά το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή ναυτιλία.

Ο κ. Μούσκας, Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών ανέφερε συγκεκριμένα ότι το τουρκικό εμπάργκο εμποδίζει την εγγραφή περισσότερων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο και υπό κυπριακή σημαία.

Ο κ. Adami είπε, επίσης, ότι η ναυτιλιακή αγορά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα και επομένως δεν θα υπάρχουν αρκετά έσοδα στο μέλλον «όπως ελπίζαμε».

Αναφερόμενος στις σημερινές εργασίες του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αλέκος Μιχαηλίδης είπε ότι η σημερινή συζήτηση εστιάστηκε στο μέλλον τη ναυτιλίας και ήταν διαμορφωμένη σε δύο θεματικές ενότητες: η πρώτη με θέμα «Το ανθρώπινο στοιχείο στη Ναυτιλία: Αναμένονται νέες προκλήσεις;» και η δεύτερη με θέμα «Τάσεις στη Ναυτιλία».

Κατά την πρώτη συζήτηση, αναφέρθηκαν διάφορα ζητήματα, όπως οι πιθανές εξελίξεις μετά την υιοθέτηση της Συμβάσεως Ναυτικής Εργασίας 2006, οι ναυτικοί (homo maritimus) και η πληροφορική καθώς επίσης και οι νέες συναφείς προκλήσεις στη ναυτιλία.

Οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις αυξανόμενες ανάγκες για στελέχωση πλοίων με ικανούς ναυτικούς λόγω της γοργής επέκτασης του παγκόσμιου στόλου και της έλλειψης ενδιαφέροντος για απασχόληση στα πλοία.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη επένδυσης στον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς ένα ικανό πλήρωμα μπορεί να εγγυηθεί ασφαλείς και κερδοφόρες δραστηριότητες, μέσω γνωστοποίησης του πλήθους των ευκαιριών για απασχόληση, των ελκυστικών μισθών, και παρέχοντας κατάλληλες και καινοτόμες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκε η αναγκαιότητα υιοθέτησης συμπληρωματικών διευθετήσεων πέραν τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση για τη Ναυτική Εργασία του 2006 με σκοπό την επίλυση του προβλήματος της εγκατάλειψης των ναυτικών λόγω αφερεγγυότητας των πλοιοκτητών.

Η υιοθέτηση τέτοιων διευθετήσεων, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, επιβάλλει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως Κράτη της Σημαίας, Αρχές του Κράτους του Λιμένα, Συντεχνίες Ναυτικών, Πλοιοκτήτες, Τραπεζίτες, Ασφαλιστές.

Περαιτέρω, οι συζητήσεις υπογράμμισαν την αναγκαιότητα προώθησης του ναυτικού επαγγέλματος μέση της κατάλληλης εκστρατείας στα ΜΜΕ.

Η δεύτερη συζήτηση, ανέφερε, επικεντρώθηκε στις «Τάσεις της Ναυτιλίας». Η Συζήτηση εστιάστηκε στις προβλέψεις όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στη διεθνή ναυτιλία, στις νέες τάσεις στην ευρύτερη αγορά καθώς και στις μελλοντικές και αναδυόμενες ευκαιρίες.

«Προσμένω να σας καλωσορίσω στο επόμενο Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2015», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα