Επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Κύπρο καταγράφει το WEO του ΔΝΤ

17:38 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Κύπρο αποτυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο World Economic Outlook (WEO) Οκτωβρίου.

Για το

2013 το ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 8,7% και με 3,7% το 2014. Πρόκειται για τις ίδιες προβλέψεις που παρουσιάζονται στο μνημόνιο. Σημειώνει ωστόσο ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί με 10,7% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να περιοριστεί στο 1,0% το 2013 και να αυξηθεί ελαφρώς στο 1,2% το 2014. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,0% το 2013 και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 0,6% το επόμενο έτος. Τέλος, η ανεργία προβλέπεται να κλείσει το 17,0% το 2013 και να αυξηθεί περαιτέρω στο 19,5% το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος έφτασε ήδη στο 17,09% (16,9%) τον Αύγουστο.

Το ΔΝΤ σημειώνει παράλληλα ότι αρχικά τα γεγονότα στην Κύπρο προκάλεσαν ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού στην Ευρωζώνη. Προσθέτει ωστόσο ότι παρόλο που αυτό δεν έχει συμβεί η πρόοδος στην επανενσωμάτωση των χρηματοπιστωτικών αγορών παραμένει πολύ περιορισμένη.

Πάντως, σημαντικά είναι τα μηνύματα του ΔΝΤ για προβλήματα και προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία, που θα προκαλέσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες όπως την Κίνα, την τρίτη οικονομία στον κόσμο, αλλά και για τα προβλήματα στην Ευρωζώνη από το υψηλό δημόσιο χρέος και την κούραση από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

ΕΕ: Κούραση από τη δημοσιονομική προσαρμογή

Η οικονομία στην Ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει με ρυθμό 04% το 2013 και να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,0% το 2014.

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για κούραση από τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη, που προκαλεί και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Παράλληλα τονίζει πως «στην απουσία μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, περιλαμβανομένου ενός ισχυρού ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης με την στήριξη ενός κοινού δημοσιονομικού αναχώματος, οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες στις αλλαγές του κλίματος».

«Η Ευρωζώνη πρέπει να εξελίξει μια ισχυρότερη νομισματική ένωση και να ‘καθαρίσει’ το χρηματοπιστωτικό της σύστημα», προσθέτει.

Για τις ΗΠΑ, τονίζεται ότι οι αγορές είναι ολοένα και περισσότερο πεπεισμένες ότι η αμερικανική νομισματική πολιτική έχει φτάσει σε σημείο καμπής, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση του μακροπρόθεσμου επιτοκίου στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες οικονομίες, παρά την απόφαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Για το αδιέξοδο σε σχέση με το δημόσιο χρέος στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ αναφέρει ότι αν και η ζημιά είναι προς το παρόν μικρή, ένα παρατεταμένο μερικό κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου θα μπορούσε να αποβεί «αρκετά επιζήμιο».

Για τις σημαντικότερες οικονομίες, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αυτές πρέπει κατ’ επείγον να εφαρμόσουν πολιτικές που να βελτιώσουν τις προοπτικές τους «διαφορετικά η παγκόσμια οικονομία μπορεί κάλλιστα να σταθεροποιηθεί σε μια υποτονική μακροπρόθεσμη τροχιά». Το ΔΝΤ επισημαίνει την επιβράδυνση στην Κίνα, την τρίτη οικονομία του κόσμου, κάτι που, όπως αναφέρει, θα επηρεάσει πολλές άλλες οικονομίες, ιδιαίτερα τα κράτη που εξάγουν εμπορεύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα