Η Ευρωβουλή θεσπίζει την ευρωπαϊκή επαγγελματική κάρτα

17:44 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Oδηγία που θεσπίζει την ευρωπαϊκή επαγγελματική κάρτα, η οποία προσβλέπει στη διευκόλυνση της κινητικότητας των επαγγελματιών εντός ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα και στην προστασία των καταναλωτών ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η ιδέα της ευρωπαϊκής επαγγελματικής κάρτας αποτελούσε πάγιο αίτημα του ΕΚ από το 2004.

“Αυτή η οδηγία αποτελεί ένα πραγματικό βήμα προς τα μπρος”, ανέφερε σε παρέμβασή της ενώπιον της ολομέλειας πριν από τη ψηφοφορία

η εισηγήτρια του θέματος Μπερναντέτ Βερνιό.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια αυτή η κάρτα σημαίνει ότι επισπεύδονται πλέον οι διαδικασίες για τους επαγγελματίες που επιθυμούν να εργαστούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ θα δίδεται και η ευκαιρία σε όσους θέλουν να επικαιροποιούν τις δεξιότητές τους μέσω συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης.

Την ίδια ώρα προστατεύονται οι καταναλωτές και κυρίως οι ασθενείς, αφού σε ό, τι αφορά ιατρικά επαγγέλματα, όπως οι γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και ειδικοί στη φροντίδα παιδιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα ή ποινικές κυρώσεις στη χώρα καταγωγής τους, θα αποτρέπονται από την άσκηση του επαγγέλματός τους σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην οδηγία όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να ενημερώνονται για τέτοιες καταδικαστικές ή πειθαρχικές αποφάσεις σε διάστημα τριών ημερών.

Παράλληλα, άλλη ασφαλιστική δικλείδα για τους καταναλωτές αποτελεί πρόνοια που προβλέπει την επαρκή γνώση της επίσημης γλώσσας της χώρας στην οποία θα εργαστούν.

“Οι γλωσσικές εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για λόγους ασφάλειας, κυρίως όσον αφορά επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία”, είπε η κ. Βερνιό.

Την υιοθέτηση της οδηγίας χαιρέτισε και ο Ευρωπαίος αρμόδιος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έκανε λόγο για διαδικασία που θα είναι φιλική προς τους πολίτες, θα ενισχύσει την επαγγελματική κινητικότητα, την προστασία ασθενών και καταναλωτών.

Αναφέρθηκε ακόμη στο σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά, γνωστό ως ΙΜΙ, μέσω του οποίου 6.000 περιφερειακές αρχές μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες στη γλώσσα τους. Πάνω σ` αυτό θα βασίζεται το νέο σύστημα.

Η επαγγελματική ευρωπαϊκή ταυτότητα θα χορηγείται από το κράτος-μέλος προέλευσης όταν πρόκειται για σύντομες περιόδους εργασίας στο εξωτερικό και από το κράτος-μέλος υποδοχής εφόσον η άσκηση του επαγγέλματος πρόκειται να μεταφερθεί εκεί.

Αυτό θα κάνει ταχύτερη και ευκολότερη τη διαδικασία της πιστοποίησης καθώς οι επαγγελματίες θα μπορούν πλέον να απευθύνονται στο κράτος τους για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τους και όχι στο κράτος υποδοχής, όπως ίσχυε έως τώρα.

Αν οι αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αίτημα για αναγνώριση εντός των χρονικών ορίων που τίθενται από την οδηγία, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως σιωπηλή αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Υπάρχουν περίπου 800 νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα στην ΕΕ, η πρόσβαση στα οποία προϋποθέτει την κατοχή ενός συγκεκριμένου επαγγελματικού προσόντος ή διπλώματος.

Στο πλαίσιο της ισχύουσας οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα αυτά συμπεριλαμβάνουν γιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, μαίες, κτηνίατρους και αρχιτέκτονες.

Μετά την ψήφισή της από την Ευρωβουλή η οδηγία θα πρέπει πλέον να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα