Βαδίζουν προς τη χρεοκοπία οι ΗΠΑ

Με "κομμένη την ανάσα" παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις πρωτοφανείς εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς το "λουκέτο" στο Δημόσιο συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να βρουν μια μέση λύση, με συνέπεια το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών να φαντάζει πιθανότερο μέρα με τη μέρα. Ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου για όλα τα ζητήματα, αλλά τους προτρέπει να αυξήσουν το όριο

χρέους χωρίς όρους. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να υπάρξει μόνιμη αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ.

"Είμαι αισιόδοξος ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει την αύξηση του ορίου δανεισμού, καθώς μια ενδεχόμενη ύφεση στην οικονομία της χώρας θα είναι πολύ χειρότερη από το λουκέτο. Αν χρεοκοπήσουμε εμείς, ο κόσμος θα πέσει σε ύφεση. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τη ρουτίνα του εκβιασμού μέρος της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους. Αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με τον δέοντα τρόπο", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι ήταν λάθος τους να μην δεχθούν την συμφωνία του 2011 για το όριο του χρέους.

Από την άλλη, ο επικεφαλής των Ρπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τομ Μπένερ, απάντησε ως εξής: "Θα υπάρξει διαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού χωρίς να κάνουμε κάτι για αυτό που μας οδηγεί στο να δανειζόμαστε περισσότερα χρήματα και να ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας".

Εξελίξεις αναμένονται την Πέμπτη, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει μια επίσημη παρουσίαση ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας, η οποία θα θέτει προτεραιότητες όσον αφορά την πληρωμή των χρεών της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα