«Σοφή και νούσιμη» εκμετάλλευση του φυσικού αερίου

15:27 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η μεγάλη πρόκληση για εμάς και για την περιοχή ολόκληρη είναι «σοφά και νούσιμα» να δούμε πώς αξιοποιούμε την ανεύρεση υδρογονανθράκων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος απαντούσε σε ερωτήσεις συμμετεχόντων σε συνέδριο για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη, στο οποίο ήταν ομιλητής.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι μέσα από την ΕΕ, την οποία ευχαριστούμε για τη στήριξη του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου και του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου

για ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, η λειτουργία του τερματικού», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη κατ’ εμένα πρόκληση αυτή τη στιγμή και εργαζόμαστε όπως είπα κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να δημιουργηθεί ο τερματικός αυτός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «είναι πρόκληση, όπως είπα στην ομιλία μου, είναι πολύ πολυέξοδη, αλλά και την ίδια ώρα είναι και η προϋπόθεση αν θέλετε για να μεταφερθεί στην Κύπρο αέριο όχι μόνο από το οικόπεδο 12 αλλά και με τη συνεργασία με άλλες χώρες και από εκεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη».

Σε αναφορά του στην Τουρκία, είπε ότι «αν η Τουρκία ήταν μια φιλειρηνική χώρα και άφηνε την Κύπρο ελεύθερη στην ησυχία της, δηλαδή αν απέσυρε τα τουρκικά στρατεύματα, αν βοηθούσε για μια λύση δίκαιη και βιώσιμη υπέρ όλων των Κυπρίων θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με την Τουρκία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις».

«Θα ήταν επωφελές και για τις δύο χώρες και για την Ελλάδα – και για τις τρεις χώρες αν θέλετε – και για την Ευρώπη ολόκληρη και για την ειρήνη στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε ωστόσο τη θέση ότι «φαίνεται ότι οι Τούρκοι επίσημοι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα πόσο σημαντικό είναι να δώσει το χέρι της για να υπάρξει ειρήνη, συνεργασία και φιλία μεταξύ των τριών λαών και αν θέλετε στο τέλος της ημέρας, να χαρούμε τους καρπούς που η φύση μας προσφέρει».

Η Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι ένα μέρος ευλογημένο από τους Θεούς αλλά το έχουνε καταταραστεί πολλές φορές άνθρωποι και μέχρι τώρα δεν είναι απόλυτα ελεύθερος αυτός ο τόπος να καθορίσει το μέλλον του και να χαρεί τις φυσικές του ομορφιές και τον πλούτο του».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «εγώ πιστεύω ότι θα έρθει η ώρα και εύχομαι να μην είναι μακριά ώρα όπου οι λαοί της περιοχής και είναι πολλοί οι λαοί που μπορούν να μοιραστούν τους καρπούς της φύσης είναι ο λαός του Λιβάνου, είναι ο λαός της Συρίας, είναι οι Παλαιστίνιοι φίλοι μας, οι οποίοι όταν δημιουργήσουν το δικό τους κράτος έχω συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο Αμπάς ότι θα δουλέψουμε μαζί γιατί έχουμε ΑΟΖ κοινή και με την Παλαιστίνη, είναι η Τουρκία, είναι η Ελλάδα».

Όντως, είπε, «η πρόκληση η μεγάλη για εμάς και για την περιοχή ολόκληρη είναι σοφά, νούσιμα να δούμε πώς αξιοποιούμε αυτό το δώρο».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κύπρος θα προωθήσει το θέμα της μη υπογραφής από κάποιες χώρες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ώστε να πει

Keywords
Τυχαία Θέματα