Πρόεδρος: Η Μεσόγειος χώρος κοινών συνόρων για όλους

14:42 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αναμένουμε σύντομα την έγκριση από τη Βουλή του Λιβάνου της συμφωνίας για την κοινή ΑΟΖ των λαών μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την Τρίτη σε εκτός κειμένου αναφορά του σε συνέδριο για την ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να καταστεί χώρος κοινών συνόρων και κοινών συμφερόντων για όλους.

Απευθυνόμενος

στον Υπουργό Ενέργειας του Λιβάνου Gebran Bassil, ο οποίος παρευρέθηκε και μίλησε στο συνέδριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αναμένουμε σύντομα την έγκριση από τη Βουλή του Λιβάνου της συμφωνίας μας για την κοινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των λαών μας γιατί προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με τη φιλική χώρα του Λιβάνου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι «έχει υπογραφεί και συμφωνία με την Αίγυπτο και θέλω να χαιρετίσω το γεγονός, παρουσία της Πρέσβειρας της Αιγύπτου εδώ, να πω ότι σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο έχουμε συμφωνήσει ότι όχι μόνο θα διατηρήσουμε τις αδελφικές μας σχέσεις, αλλά θα τις αναπτύξουμε και θα τις εμβαθύνουμε περαιτέρω».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε επίσης «σύντομα να έχω και συνάντηση με το νέο Πρόεδρο της Αιγύπτου».

«Ο θαλάσσιος χώρος της ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο κοινών συνόρων και συμφερόντων για όλους μας, προσφέροντας προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά της Κύπρου.

«Η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ), αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός», είπε.

Πρόσθεσε ότι «απόρροια αυτής της κατάστασης είναι και το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον 2ο Γύρο Αδειοδότησης, με την υποβολή 33 αιτήσεων από 15 εταιρείες και κοινοπραξίες, που προέρχονται από 14 χώρες, μεταξύ αυτών, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, την Ιταλία, την Αυστραλία».

Μπροστά μας, είπε, «ανοίγονται νέες προοπτικές και δημιουργείται μια νέα δυναμική τόσο για μεγάλη και μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας, όσο και για το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, καθώς και στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, τα γηγενή κοιτάσματα φυσικού αερίου συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου, εντάσσουν την Κύπρο στα μεγάλα διεθνή δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

«Η σωστή αξιοποίηση αυτών των προοπτικών που ανοίγονται μπροστά μας απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και καλά μελετημένα βήματα», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε παραθέτοντας το τρίπτυχο που ακολουθεί η Κυβέρνηση όσον αφορά στην ενεργειακή της πολιτική που, όπως είπε, περιλαμβάνει τη θωράκιση του γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού και γεωοι

Keywords
Τυχαία Θέματα