Σαφή τοποθέτηση από την Ευρ. Επιτροπή και Ευρ.Συμβούλιο για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ζητούν Ευρωβουλευτές

18:47 14/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ ζητά με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ιρλανδικής προεδρίας, Έντα Κένι, και τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Ζητούν επίσης την ξεκάθαρη

θέση της Επιτροπής και του Συμβουλίου όσον αφορά στο αίτημα για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Στην επιστολή, που υπογράφεται από τους Ευρωβουλευτές Γιώργο Τούσσα και Μπάμπη Αγγουράκη, καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση για «νομοθέτηση» βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, εφαρμόζοντας το δόγμα καταστολής «νόμος και τάξη». Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ, υπογραμμίζεται στην επιστολή, επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα της ενημέρωσης και στις λαϊκές ελευθερίες, ενώ παραδίδει την ενημέρωση, το δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης με όλες τις υποδομές του στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ χαρακτηρίζουν επίδειξη πυγμής την κινητοποίηση των δυνάμεων των ΜΑΤ για τη διακοπή της εκπομπής του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος της ΕΡΤ, εφαρμόζοντας μια πρωτοφανή επιχείρηση λογοκρισίας της εκπομπής των εργαζομένων της ΕΡΤ. Το ΚΚΕ, σημειώνουν, καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση και την εταιρεία DIGEA για τη διακοπή του ψηφιακού σήματος του τηλεοπτικού σταθμού 902TV, επειδή μετέδιδε το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Στην επιστολή διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η απόφαση της κυβέρνησης πυροδότησε αγωνιστικές εκδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις και σημειώνεται ότι η υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι υπόθεση όλου του εργαζόμενου λαού, καθώς με την πράξη αυτή γίνεται άμεσος ο κίνδυνος να ακολουθήσει το κλείσιμο και άλλων δημοσίων φορέων και οργανισμών, στρατηγικής σημασίας, όπως είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με ορατό το ενδεχόμενο να βρεθούν στην ανεργία χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι.

Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ και για απόλυση των εργαζομένων της είχε τη ρητή συγκατάθεση της ΕΕ και χαρακτηρίζουν «προσχηματικούς και ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να μην «κρύβονται» πίσω από την τρόικα γιατί σε αυτήν συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και επισημαίνουν ότι σε άλλα θέμα που η ίδια κρίνει ότι άπτονται σε «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών», η ΕΕ εμφανίζεται «λαλίστατη», μόνο αν πρόκειται να τα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα επέμβασης για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα