Σ. Χάσικος : Στόχος μας η ορθή επίλυση του Κυπριακού και όχι μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες επίλυσης

15:24 26/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στην ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Έμπας που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό του Απόστολου Ανδρέα προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου. Στόχος μας είπε, δεν είναι μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες

επίλυσης του Κυπριακού, αλλά η ορθή επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος από την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, είπε ο κ. Χάσικος, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την Πατρίδα και το λαό της .

Η όποια νέα διαδικασία, είπε, « θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει ασφαλώς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής ’77 και ’79, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου», σημείωσε.

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε ο κ. Χάσικος, το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης. Είναι πεποίθηση του Προέδρου ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων, είπε ο κ. Χάσικος, προσθέτοντας, πως απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε επίσης πως η όποια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκό κράτος και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί, συνέχισε, « να αισθανόμαστε πικρία από την στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας αλλά αυτό δεν θα μας λυγίσει και δεν μπορούμε παρά να πεισμώσουμε ακόμη περισσότερο στον αγώνα μας για τη δικαίωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πολιτεία στο σύνολό της, είπε ο κ. Χάσικος, θα δώσουν τον αγώνα για την απελευθέρωση και δικαίωση της πατρίδος. Πρόσθεσε πως σ’ αυτό τον αγώνα απαιτείται εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση, σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.

Πρέπει να αντισταθούμε, ανέφερε, στο όποιο κλίμα απαισιοδοξίας και να κωφεύσουμε στα όποια μηνύματα απαξίωσης διαχέονται στην κοινωνία μας. Η πορεία μας, είπε, «δεν είναι καθηλωμένη ούτε στάσιμη και ούτε υπήρξε ποτέ. Έχουμε γνώση ότι η ιστορία μας γράφεται από εμάς τους ίδιους και όχι ερήμην μας. Εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι καλά προετοιμασμένες και να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα».

Μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας Έμπας, Γεώργιου Χριστοφόρου, Γεώργιορ Νεάρχου, Ευριπίδη Χαραλάμπους, Νεόφυτου Μεταξά, Ναπολέοντα Νικηφόρου, Νικόλαορ Έλληνα, Χρυστάλλας Χριστοφή, Αριάδνησ Νικολάου, Ανδρέα Αλεξίου, Ανδρέα Μακαρίου Χριστόδουλου Πολυδώρου, αλλά και την αναπομπής δέησης υπέρ των αγνοουμένων Χαράλαμπου Παπαθεοχάρους και Αντρέα Τούλουπου τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στο χώρο του μνημείου.

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Έμπας , κατάθεση στεφάνων ενώ τηρήθηκε τέλος ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των ηρώων.

Keywords
Τυχαία Θέματα