Πρόταση για ανακλητό της εξουσίας πολιτικών αξιωματούχων κατέθεσε ο Γ. Λιλλήκας

14:33 11/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση για ανακλητό της εξουσίας όλων των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού με στόχο εμβάθυνση, εμπλουτισμό και περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία κατέθεσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ο Γιώργος Λιλλήκας, η αρχή του ανακλητού θα εφαρμόζεται σε περιόδους όπου κρίνεται ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή όποιοι άλλοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού (Πρόεδρος, βουλευτές, δήμαρχοι), παραβιάζουν σοβαρές αρχές του Κοινωνικού Συμβολαίου

ή έχασαν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος που τους εξέλεξε. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορεί να οδηγεί σε διακοπή του χρόνου της θητείας και σε πρόωρες εκλογές.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιλλήκας, για να τεθεί σε εφαρμογή η όλη διαδικασία για πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να γίνει συλλογή υπογραφών που ισοδυναμούν με το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος πού εξέλεξε τον αντιπρόσωπο του λαού του οποίου αμφισβητείται το δικαίωμα ολοκλήρωσης της θητείας του. Αν πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απαιτείται το ένα τρίτο του συνολικού εκλογικού σώματος. Αν πρόκειται για Βουλευτές θα απαιτείται το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος της επαρχίας, ενώ για τον Δήμαρχο θα απαιτείται το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος του Δήμου.

Πρόσθεσε ότι αφού συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, θα διενεργείται εντός 30 ημερών Δημοψήφισμα στο αντίστοιχο εκλογικό σώμα με ερώτημα: «Επιθυμείτε να γίνουν πρόωρες εκλογές για…. ΝΑΙ ή ΟΧΙ;». Αν το 50% συν μια ψήφος αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τότε εντός 45 ημερών, θα πρέπει να διοργανώνονται εκλογές για το αξίωμα και τον πολιτειακό αξιωματούχο που οι πολίτες έθεσαν υπό αμφισβήτηση. Ο υπό αμφισβήτηση εκλεγμένος αντιπρόσωπος διατηρεί το δικαίωμα του να είναι υποψήφιος. Η επανεκλογή του αξιωματούχου ή η εκλογή νέου αξιωματούχου θα είναι για το υπόλοιπο της θητείας, όπως αυτή προβλέπετο κατά τη διενέργεια των κανονικών εκλογών.

Ο κ. Λιλλήκας εξήγησε ότι η αρχή του ανακλητού, όπως και η δημοκρατική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα τύχει νομοθετικής ρύθμισης αφού επέλθει σχετική τροποποίηση του Συντάγματος και ψήφιση ειδικής νομοθεσίας και κανονισμών, έτσι ώστε να μην εναπόκειται η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής στη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου ή των Δημοτικών Συμβουλίων.

Αναφερόμενος στα οφέλη από την εφαρμογή της αρχής του ανακλητού, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι, θα καταστεί πιο έντονα κυρίαρχος ο λαός και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της πολιτικής αφού τα πολιτικά πρόσωπα θα γνωρίζουν ότι είναι υπόλογοι έναντι των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί θέμα απόσυρσης της λαϊκής εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο τους. Είπε επίσης ότι θα αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική και θα δημιουργηθούν συνθήκες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, αφού ενισχύεται αποφασιστικά ο ενεργός ρόλος τους. Η εξουσία, ε

Keywords
Τυχαία Θέματα