Πρόσκληση Υπ. Εμπορίου για αυστριακές επενδύσεις στην Κύπρο

17:47 22/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενθαρρύνει και να στηρίξει σοβαρές συνεργασίες μεταξύ κυπριακών και αυστριακών επιχειρήσεων, ανέφερε από τη Βιέννη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος κάλεσε τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές από την Αυστρία να επενδύσουν στην Κύπρο.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ «Cyprus an International Business and Professional Centre – Doing Business

in Cyprus and Opportunities in the Region”, που διοργανώθηκε με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστρία, αναφέρθηκε στις εξελίξεις αναφορικά με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Επίσης, σημείωσε τις προοπτικές συνεργασίας Κύπρου-Αυστρίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξέφρασε την επιθυμία του για συνεργασία της κυπριακής Κυβέρνησης με τις αρμόδιες αρχές της Αυστρίας για θέματα αιολικών πάρκων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την παραγωγή ηλεκτρισμού από βιομάζα, καθώς και την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι δικαίως η Κύπρος προωθείται ως Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο και Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών, αφού, όπως είπε «όλοι οι οιωνοί είναι με το μέρος μας, έχοντας πλέον ως αδιαμφισβήτητο γεγονός την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».

Μίλησε για το τεράστιο ενδιαφέρον εταιρειών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας κατά τον 2ο γύρο αδειοδότησης, εξελίξεις, οι οποίες ανέφερε ότι καθιστούν τη χώρα σημαντικό ενεργειακό παίκτη, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά στον στόχο να καταστεί σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Ανέφερε επίσης ότι τα γεωπολιτικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής συνεργούν προς αυτή την κατεύθυνση. «Η γεωγραφική αυτή μας θέση μας φέρνει να γειτνιάζουμε με τις κυριότερες διεθνείς διαδρομές ενέργειας, και κοντά στις πολυσύχναστες ναυτιλιακές και αεροπορικές γραμμές που συνδέουν την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο και την Άπω Ανατολή», είπε.

Πρόσθεσε ότι η σωστή αξιοποίηση αυτών των προοπτικών απαιτούν μακρόπνοο σχεδιασμό και καλά μελετημένα βήματα. Οπως είπε, «η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καθορίσει ως σαφή στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για συγκέντρωση, επεξεργασία, διέλευση ή και διαμετακόμιση ενεργειακών πόρων από τη γύρω περιοχή στις διεθνείς αγορές».

Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος επενδύει στο τρίπτυχο της ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, δημιουργώντας ένα τρίτο διάδρομο κάλυψης των αναγκών της από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω της Κύπρου. Επίσης, ανέφερε ότι στοχεύει στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος, με την ένταξη του φυσικού αερίου, αλλά και των ΑΠΕ, ώστε να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης. Πρόσθεσε ακόμη ότι στο τρίπτυχο συγκαταλέγεται και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Είπε ότι η υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής προϋποθέτει την ανάπτυξη των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών για την αξιοποίηση γηγενών κ

Keywords
Τυχαία Θέματα