Προοπτικές συνεργασίας για τις Προεδρικές συζήτησαν οι ηγεσίες ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ

19:52 21/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασία των κομμάτων τους στο πλαίσιο των Προεδρικών Εκλογών του 2013, υπό προϋποθέσεις ωστόσο, όπως διαφάνηκε από τα όσα δήλωσαν, άφησαν σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Από τη μια ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η ΕΔΕΚ παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια συνεργασίας των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και εφόσον αυτή υλοποιηθεί τότε μπορεί

να συζητηθεί μαζί με τους υπόλοιπους εν δυνάμει εταίρους η διεύρυνση αυτής της συνεργασίας, από την άλλη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που η προσπάθεια των 4 κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου είναι να καταλήξουν σε πολιτική διακήρυξη και υποψήφιο και απ’ εκεί και πέρα να επιδιώξουν συνεργασία με το ΑΚΕΛ πάνω στη βάση που έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, τότε για το ΑΚΕΛ δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης.

Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων υπό τους κ. Κυπριανού και Ομήρου συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αφού χαρακτήρισε πολύ ειλικρινή και χρήσιμη τη συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ κατά την οποία αντηλλάγησαν, όπως είπε, απόψεις πάνω στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο και το λαό, δήλωσε πως στη σημερινή κρίσιμη εθνική, πολιτική, κοινωνική, οικονομική, συγκυρία «ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όχι μόνο είναι θεμιτή αλλά επιβάλλεται, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για εθνικές συνεννοήσεις και εθνικές συναινέσεις».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέθεσε προς την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ τη γνωστή θέση της ΕΔΕΚ και την απόφαση των συλλογικών οργάνων και του τελευταίου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κινήματος σε ό,τι αφορά το θέμα των Προεδρικών Εκλογών του 2013, για την επιδίωξη διαμόρφωσης μιας πρότασης εξουσίας από τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο στη βάση μιας κοινής προγραμματικής διακήρυξης και με ένα κοινό υποψήφιο ο οποίος θα εκφράσει αυτή την πρόταση εξουσίας.

«Είναι λογικό ότι σε αυτή μας την απόφαση παραμένουμε δεσμευμένοι, νοουμένου ότι θα υπάρξει κατάληξη στις διεργασίες που συνεχίζονται. Θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί με τους υπόλοιπους εν δυνάμει εταίρους τη διεύρυνση αυτής της συνεργασίας και προφανώς θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και με το ΑΚΕΛ για μια τέτοια διευρυμένη συνεργασία» ανέφερε.

Ευχαρίστησε τέλος το ΓΓ και την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ «για την πολύ χρήσιμη και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αφού ανέφερε ότι η συνεργασία στο παρελθόν με την ΕΔΕΚ υπήρξε πάρα πολύ επωφελής για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό όσο αλλά και αποτελεσματική καθώς δημιουργούσε προοπτική και για τον κόσμο της αριστεράς, όπως και ευρύτερα για το σύνολο της κοινωνίας, δήλωσε πως σήμερα, με δεδομένες τις τουρκικές απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, τα προβλήματα που υπάρχουν στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τα συσσωρευμένα προβλήματα στον τομέα της οικονομίας και τις αρνητικές επιπτώσ

Keywords
Τυχαία Θέματα