Με κάθε τρόπο προσπαθεί το Βερολίνο να «μαζέψει» τα περί δημοψηφίσματος

Τα περί πρότασης της Άνγκελα Μέρκελ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, διέψευσε κατηγορηματικά, για μια ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι το Βερολίνο συνεχίζει να εκτίθεται, καθώς την ύπαρξη σχετικής πρότασης έχει επιβεβαιώσει,

με τοποθέτησή του ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Η καγκελάριος δεν πρότεινε δημοψήφισμα, ούτε είπε κάτι που να μπορεί να ερμηνευτεί προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Γκέοργκ Στράιτερ, φανερά εκνευρισμένος, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα παράσχει «υλικά σ’ αυτή την πολιτική κουζίνα ανάμεσα στα κόμματα, που σιγοβράζει» στην Ελλάδα.

«Μπορείτε να έχετε ως αφετηρία την αρχή» ότι η κυρία Μέρκελ παραμένει αντίθετη σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα, για το οποίο είχε κάνει λόγο πέρυσι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα πάντως, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διαβεβαιώνει τη Δευτέρα ότι η καγκελάριος έκανε πράγματι την πρόταση αυτή.

Από την πλευρά του, ο κ. Στράιτερ παρατήρησε πως η κυκλοφορία της πληροφορίας μπορεί να οφείλεται σε «παρεξήγηση, κακή κατανόηση» (των λεγομένων). «Η υπόθεση μοιάζει λίγο με χαλασμένο τηλέφωνο» ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας έτσι να μεταφέρει τις ευθύνες για τη «διαρροή» της πρότασης της Γερμανίδας καγκελάριου στην ελληνική πλευρά -και δη, στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας δεν επιβαρύνθηκαν από τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος της κυρίας Μέρκελ προς τον Κάρολο Παπούλια.

Στην ερώτηση εάν κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια, σημείωσε: «Δεν κατηγορώ κανέναν. Απλώς αντιδρώ σε αναφορές, οι οποίες γίνονται».

Ο κ. Στράιτερ υποστήριξε πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα, στην ένταση της εσωτερικής πολιτικής, μεταφέρονται δηλώσεις, οι οποίες κατόπιν διαψεύδονται κατηγορηματικά από αυτούς που φέρονται να τις έχουν κάνει και παρέπεμψε σε δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το δημοσίευμα είναι ανταπόκριση του Μίχαελ Μάρτενς από την Αθήνα, στο οποίο διευκρινίζεται μεν ότι οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας είναι συγκεχυμένες, επισημαίνεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με την κυρία Μέρκελ, ο ίδιος ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε «κακή» την ιδέα ενός δημοψηφίσματος, την οποία κάποιοι υπουργοί Οικονομικών είχαν αναφέρει, ενώ, σύμφωνα με την Αθήνα, η καγκελάριος έθεσε τελεσίγραφο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ανταποκριτή, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα ήταν επιθυμητό στις εκλογές της 17ης Ιουνίου να αντικατοπτριστεί αυτό που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή το 80% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στην

Keywords
Τυχαία Θέματα