Συνεχίζονται οι επαφές του Π. Πικραμμένου

19:52 21/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Παναγιώτη Πικραμμένου, με τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα έχει σαν θέμα αναπτυξιακά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,

Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ανέφερε ότι του ζήτησε «να επαναφέρει στις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της οργανωμένης και πραγματικής αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα. Είναι ειλημμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας, το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ όπως ονομάζεται, η οποία έχει επιβεβαιωθεί σε τρεις συνεχόμενες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και καλό είναι να επιβεβαιωθεί και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν αρκούν μόνο τα λόγια, αλλά πρέπει να υπάρξουν και πράξεις ώστε «να απελευθερωθούν πραγματικά τα υφιστάμενα κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων στην Ελλάδα. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ωραία ιδέα το να υπάρξουν ομόλογα για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων, τα ομόλογα των projects, αρκεί – όπως σημείωσε – να την υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «η οποία προς το παρόν ζητάει να της εγγυηθεί η Ελλάδα ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ακόμη και στην περίπτωση που θα συμβεί να φύγει από το ευρώ. Αυτό είναι μια προσβολή προς την Ελλάδα, η οποία πρέπει αμέσως να αρθεί. Γιατί η Ελλάδα είναι και όλοι θέλουμε να εξακολουθήσει να είναι, μέλος της Ευρωζώνης, μέλος του ευρώ».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο ότι στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης «έχουν δοθεί στην Ελλάδα και βρίσκονται σε λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 25 από τα 50 συνολικά δισ. ευρώ που προβλέπονται, για τη στήριξη των Τραπεζών, δηλαδή ουσιαστικά για τη στήριξη των καταθέσεων των Ελληνίδων και των Ελλήνων που βρίσκονται στις ελληνικές Τράπεζες», προσθέτοντας ότι «πρέπει τις επόμενες ώρες, το αργότερο τις επόμενες δυο μέρες, να ληφθεί η απόφαση που απαιτείται, ώστε να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα στους λογαριασμούς των επιμέρους τραπεζών στο πλαίσιο της νομοθεσίας που υφίσταται και η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών να περιέρχονται κατά συντριπτική πλειονότητα στο δημόσιο, που γίνεται ο βασικός στρατηγικός μέτοχος και μέσω κοινών μετοχών ασκεί τον έλεγχο, ιδίως τον στρατηγικό έλεγχο των τραπεζών».

Αναφερόμενος στις εκλογές της 27ης Ιουνίου, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι το βασικό δίλημμα, το κύριο διακύβευμα των εκλογών είναι: «αν η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, οδηγώντας τον εαυτό της με μαθηματική ακρίβεια εκτός ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης, ή αν η Ελλάδα θα διεκδικήσει οργανωμένα και θα πετύχει την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που είναι κρίσιμη για την κοινωνία και τους πο

Keywords
Τυχαία Θέματα