Πρόεδρος: Το σύστημα υγείας επιδιώκει ενεργά την πρόληψη ασθενειών

15:12 5/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας προνοεί για ένα σύστημα υγείας που ξεπερνά τα όρια της περίθαλψης, με το να επιδιώκει ενεργά την προώθηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι το σύστημα υγείας επενδύει επίσης σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα εργαλεία τα οποία αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα του συστήματος και την αποτελεσματικότητά του.

Ο Πρόεδρος είπε ότι δίνεται, επίσης, έμφαση στην «αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των πόρων, κάτι που θεωρείται

ύψιστης σημασίας στις παρούσες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο Μεσογειακό Συνέδριο Διακαθετηριακών Θεραπειών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, που επικεντρώνεται στις πιο πρόσφατες προηγμένες θεραπείες και κλινικές έρευνες στην επεμβατική καρδιαγγειακή ιατρική, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων χρόνων η αύξηση των αναγκών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν πολύ μεγάλη» ενώ σημείωσε πως «τα συστήματα περίθαλψης βρίσκονται κάτω από συνεχείς πιέσεις εξαιτίας της γήρανσης των πληθυσμών, των αυξανόμενων περιστατικών χρόνιων νοσημάτων και των αναβαθμισμένων δημοσίων και πολιτικών προσδοκιών για το τι πρέπει να προσφέρουν τα συστήματα υγείας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η παρούσα διεθνής οικονομική κρίση ασκεί πρόσθετη επίδραση στους κρατικούς προϋπολογισμούς για την υγεία και επηρεάζει την αξιοπιστία των συστημάτων ιατρικής περίθαλψης».

Αναμφίβολα, είπε ο Πρόεδρος, «υπάρχει ανάγκη επαναξιολόγησης των μεθόδων που μπορούν να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και ανάγκη να επιτύχουμε αποτελέσματα με έναν πιο δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο».

Η Κύπρος έχει αναπτύξει με επιτυχία ένα πολύ υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας και αγγειακής ιατρικής, κάτι που επετεύχθη χάρη στην άριστη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η οποία επέτρεψε στους ιατρικούς θεσμούς να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τόσο στους Κύπριους ασθενείς όσο και σε ασθενείς από το εξωτερικό, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

«Περισσότερο παρά ποτέ, αυτή η προσπάθεια αντιμετωπίζει περαιτέρω σύνθετες προκλήσεις λόγω των σύγχρονων διεθνών επιπέδων σ’ ένα γοργά αναπτυσσόμενο τεχνολογικό πεδίο» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πέραν των τεχνολογικών προκλήσεων στον τομέα αυτό, υπάρχουν και κάποιες πολύ σημαντικές πολιτικές προκλήσεις.

«Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή και θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των τεχνολογικών ευκαιριών στον τομέα των ιατρικών επιστημών από εκείνους που τις έχουν περισσότερο ανάγκη», υπέδειξε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι αυτές οι προκλήσεις «είναι ύψιστης σπουδαιότητας λόγω της τρέχουσας οικονομικής κάμψης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και ο διαβήτης θεωρούνται οι επιδημικές νόσοι της εποχής μας, ανέφερε στη συνέχεια, π

Keywords
Τυχαία Θέματα