Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ: Να μην χάνουμε χρόνο στους σχεδιασμούς για το ΦΑ

13:45 6/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη όπως η Κύπρος προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των σχεδιασμών για την αξιοποίηση και εξαγωγή φυσικού αερίου, επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας ενόψει και των αλλαγών που ενδεχομένως να φέρει στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου το σχιστολιθικό αέριο (shale gas).

Ήδη

πολλές χώρες εισέρχονται δυναμικά στο χώρο του σχιστολιθικού αερίου με τις ΗΠΑ να σέρνουν το χορό με τεράστιες παραγωγές του αερίου αυτού, η Κίνα έλαβε αποφάσεις με στόχο την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, ενώ από την Ευρώπη, η Ουκρανία, που φέρεται να έχει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα σχιστολιθικού αερίου με 42 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον κολοσσό Shell ύψους 10 δις δολαρίων, όπως μετέδωσε πρόσφατα το πρακτορείο Reuters.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Έλληνας, που παρακολούθησε και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα, είπε ότι «δεν μας φοβίζουν».
«Αυτό που με φοβίζει είναι ότι στην Κύπρο έχουμε την τάση να μιλάμε πολύ και να προχωρούμε σιγά – σιγά νομίζοντας ότι είμαστε μόνοι μας. Δεν είμαστε μόνοι μας», είπε, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό (το θέμα αυτό) και πρέπει να προχωρήσουμε με τα δικά μας έργα ραγδαία όχι αργά».

Στις δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως ο ίδιος λέει συνεχώς πως η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει τάχιστα. «Να μην χάνουμε χρόνο, διότι όσο χάνουμε χρόνο βάζουμε τον εαυτό μας σε δύσκολη θέση τόσο λόγω της παρουσίας του σχιστολιθικού αερίου, αλλά και για άλλους λόγους».

Ο κ Έλληνας αναγνώρισε ότι η παγκόσμια η αγορά αλλάζει. Υπογραμμίζει όμως ότι οι ανάγκες για φυσικό αέριο σε όλο τον κόσμο είναι πελώριες.

Σε σχέση με την Ουκρανία, ο κ. Έλληνας υπέδειξε ότι πρόκειται για μεγάλη χώρα με πολλές ανάγκες σε φυσικό αέριο και διερωτήθηκε πόσες ποσότητες θα μπορεί να εξάγει.
Σημαντικές εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου αναμένεται να επέλθουν από την Ευρώπη, η οποία, όπως ανάφερε ο κ. Έλληνας, μέχρι το 2025 θα πρέπει να βρει το λιγότερο 100 ίσως και 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Bcm) καινούργιο φυσικό αέριο το χρόνο.

«Αν υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας, η Κύπρος ίσως να καταφέρει να προσφέρει τις μισές ανάγκες που επιδιώκει η Ευρώπη», είπε.

Η Ευρώπη «πρέπει να βρει και το άλλο μισό, που ίσως να προέλθει από το σχιστολιθικό αέριο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Ευρώπη θέλει να μην εισαγάγει αυτή την ποσότητα από τη Ρωσία, διότι θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από αυτήν.

Όσον αφορά τη Κίνα και την στοχευόμενη εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, ο κ. Έλληνας σημειώνει ότι οι ανάγκες της χώρας αυτής, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου θα παράγει.
Σημείωσε ότι η Κινεζική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου έχει αρχίσει ένα τεράστιο έργο για εισαγωγή αερίου από το Τουρκμενιστάν μέσω αγωγού μήκους 4.000 χλμ. «Αυτό το κάνουν διότι τα δικά τους σχιστολιθικά αποθέματα δεν είναι αρκετά», είπε.
«Επομένως για μας αν προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, η αγορά της Ευρώπης είναι ανοικτή για μας, όπως και της Άπω Ανατολής, της Ιαπωνίας, της Κίνας», είπε, και έφερε το παράδειγμα της παρουσίας της Κορεατικής KOGAS στην Κύπρο.

«Γιατί ήρθε εδώ η ΚΟGAS; Έχει μόνο το 20% από τη συνεργασία της με την ιταλική ΕΝΙ. Δεν ήρθαν εδώ για να κάνουν κέρδη από το 20%, είναι η μεγαλύτερος έμπορος υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο», συμπλήρωσε ο κ. Έλληνας.

70 δις έσοδα από το Αφροδίτη
——————————–
Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, οι κίνδυνοι για την προοπτική του κυπριακού φυσικού αερίου δεν προέρχονται από την εμφάνιση του σχιστολιθικού αερίου, αλλά από αλλού.

«Για παράδειγμα, δεν προχωρούμε το τερματικό και σε λίγους μήνες το Ισραήλ αποφασίζει να κάνει κάτι δικό του. Αυτό πού μας αφήνει εμάς», διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε ακόμη ότι με μια καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδιασμών, μπορεί να ασκηθεί πίεση στην Κύπρο για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, μια ιδέα που ο κ. Έλληνας έχει χαρακτηρίσει λανθασμένη.

Αναφέρθηκε και στην παρουσία της Τρόικας στην Κύπρο, που, σύμφωνα με τον κ., Έλληνα, μπορεί να μην περιοριστεί στον έλεγχο των σχεδιασμών.

«Όσο καθυστερούμε τόσο βοηθούμε αυτές τις ιδέες», είπε.

Σε παρατήρηση ότι η Τρόικα, ως εκπρόσωπος των δανειστών μας, επιθυμεί μόνο να διασφαλίσει ότι τα έργα αυτά θα είναι οικονομικά βιώσιμα, ο κ. Ελληνας είπε αυτό απαντάται εύκολα από τους αριθμούς του τεμαχίου «Αφροδίτη».

«Μόνο η ποσότητα που έχει κατ’ αρχήν ανακαλυφθεί στο τεμάχιο Αφροδίτη, τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αντιστοιχούν το λιγότερο σε εισόδημα 70 δις δολαρίων», είπε.

Όπως ανέφερε, η υποδομή το τερματικό, οι εγκαταστάσεις στο τεμάχιο Αφροδίτη και ο αγωγός που θα συνδέει το τεμάχιο με το τερματικό κοστολογούνται στα 10 δις. «Ακόμη και να προσθέσεις τα λειτουργικά έξοδα για τα επόμενα 25 χρόνια είναι πολύ μικρότερο από 70 δις. Επομένως, το τερματικό θα είναι βιώσιμο μόνο από την Αφροδίτη», συμπλήρωσε.

«Όταν δεν βάλουμε το έργο στο χάρτη με συμφωνίες και όλα όσα χρειάζονται, αφήνουμε σε άλλους την ευχέρεια να εισηγηθούν άλλα πράγματα», είπε.

Τι είναι το σχιστολιθικό αέριο
——————————
O σχιστόλιθος είναι ένα από τα πιο κοινά ιζηματογενή πετρώματα που βρίσκονται στη γη και αποτελεί μια δεξαμενή φυσικού αερίου. Η εξόρυξή του πραγματοποιείται με τη διοχέτευση υπό υψηλή πίεση μεγάλων ποσοτήτων νερού, άμμου και διαφόρων χημικών ουσιών στο υπέδαφος, σε βάθη που μπορούν να φθάσουν έως και τα 3km. Η υδραυλική πίεση δημιουργεί πολλαπλές ρωγμές στο πέτρωμα, απ’ όπου το εγκλωβισμένο αέριο διαφεύγει και εν συνεχεία αντλείται.

Αυτή η μέθοδος εξόρυξης αποκαλείται θραύση (fracking). Ωστόσο η τεχνική αυτή, που ουσιαστικά βασίζεται στη θραύση του υπεδάφους, απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και μάλιστα υπό πίεση, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς δημιουργεί τεράστιους κινδύνους μόλυνσης των υδροφόρων στρωμάτων του υπεδάφους, ιδίως καθώς δεν χρησιμοποιείται σκέτο νερό, αλλά προσμίξεις νερού με διάφορα χημικά, που επιπλέον μολύνουν και την επιφάνεια όταν το νερό που χρησιμοποιείται επιστρέψει από τα έγκατα της Γης. Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν ότι η θραύση του υπεδάφους μπορεί να προκαλέσει μέχρι και σεισμούς.

Οι ανησυχίες αυτές φέρνουν τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης να παρουσιάζονται διστακτικές έναντι της νέας και αμφιλεγόμενης τεχνικής. Η Γαλλία, η οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «κάθεται» πάνω στα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη που εκτιμούνται μέχρι τα 180 τρις. κυβ. πόδια έχει απαγορεύσει τη μέθοδο του fracking, ενώ άλλες χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών.
Στην Αυστρία, η τροποποίηση της νομοθεσίας έχει καταστήσει την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων υποχρεωτική και για τη φάση της έρευνας, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να έχουν αποσυρθεί προς το παρόν.

Ωστόσο, η ακινησία της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, αλλά και της Κίνας δημιουργεί ανησυχίες ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου.

Και ενώ η Ευρώπη διατηρεί έντονες περιβαλλοντικούς ενδοιασμούς γύρω από το σχιστολιθικό αέριο, υπάρχουν και φωνές που αναγνωρίζουν ότι η τιμή του αερίου στις ΗΠΑ αντιστοιχεί μόλις στο ένα τρίτο αυτής της Γερμανίας, η βιομηχανία της οποίας αντιμετωπίζει ήδη τον αντίκτυπο αυτού του χάσματος.

Ειδικότερα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε πρόσφατα ότι “πολλές γερμανικές εταιρείες έχουν επιλέξει τη μετακίνηση στις ΗΠΑ με τον ενεργειακό κόστος να είναι ο καθοριστικός παράγοντας… Ήδη βλέπουμε ότι πάσχουμε λόγω των ψηλότερου κόστους, το οποίο επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά μας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα