Βολφ Μόριεν: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα φέρει το πακέτο διάσωσης

11:58 6/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μόνο όταν η Κύπρος νοιώσει το φόβο της χρεοκοπίας και είναι έτοιμη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα λάβει πακέτο διάσωσης από την Ευρώπη, εκτιμά ο διακεκριμένος οικονομικός αναλυτής Βολφ Μόριεν.

Σύμφωνα με άρθρο του που φιλοξενείται στη γερμανική ιστοσελίδα gevestopedia, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ αλλά και κατά ενός πακέτου διάσωσης για την Κύπρο.

«Η απάντηση στην ερώτηση κατά πόσον πρέπει να διασωθεί η Κύπρος

φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι εύκολη. Η Κύπρος είναι μια χώρα που προκάλεσε μόνη της τα προβλήματά της και πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της», ισχυρίζεται, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πραγματικός συστημικός κίνδυνος από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου.

Επιπλέον, συνεχίζει, ο Ευρωπαίος φορολογούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει για να διασωθούν τα χρήματα από ρωσικό ξέπλυμα.

«Δυστυχώς, αυτή η απάντηση είναι πολύ γενική», σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής και εξηγεί στη συνέχεια τους λόγους γιατί πρέπει να διασωθεί τελικά η κυπριακή οικονομία.

Ένα σημαντικό επιχείρημα για διάσωση της Κύπρου είναι η εμπλοκή του κυπριακού τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

«Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα θέσει σε κίνδυνο τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει.

Η Κύπρος, γράφει, έχει χρέη ύψους 15 δισ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες και θα δημιουργηθούν κίνδυνοι από μια ενδεχόμενη διαγραφή τους.

«Υπό κανονικές συνθήκες», συνεχίζει, “το οικονομικό χάος στην Κύπρο θα ήταν σχεδόν άνευ σημασίας καθώς η χώρα είναι οικονομικά σχετικά ασήμαντη για τη ζώνη του ευρώ”.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η κρίση στην ευρωζώνη βρίσκεται σε μια φάση ανάπαυλας αλλά αρκούν ακόμη και πολύ μικροί σπινθήρες για να βλάψουν την εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ.

«Εάν υπάρξει επιστροφή στην κρίση, οι επενδυτές θα διερωτηθούν ποια βήματα έχουν γίνει για σταθεροποίηση της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες. Όποιος προβάλλει τέτοιο επιχείρημα, τότε εύκολα μπορεί να ισχυριστεί ότι η διάσωση της Κύπρου για μερικά μόνο δισεκατομμύρια μπορεί να αποτρέψει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους στο μέλλον», προσθέτει.

Ο οικονομικός αναλυτής σημειώνει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να τύχει βοήθειας όπως έτυχε η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ωστόσο, γράφει ότι οι Ευρωπαίοι αναμένουν κινήσεις από τη «φίλη» Ρωσία, η οποία έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα στην Κύπρο, προτού λάβουν οποιαδήποτε μέτρα.

Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη λάβει οποιαδήποτε απόφαση γιατί το ερώτημα δεν είναι μόνο κατά πόσον δικαιολογείται το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, αλλά τίθεται και ένα άλλο θέμα που αποτελεί “το κυριότερο όπλο των ισχυρών χωρών”.
Όπως σημειώνει «μόνο όταν οι υποψήφιες για πτώχευση χώρες νοιώσουν πραγματικά το φόβο των καταστροφικών συνεπειών της χρεοκοπίας μπορούν να προβούν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις».
Ο οικονομικός αναλυτής εκφράζει την άποψη ότι η διάσωση της Κύπρου θα έρθει όταν οι Κύπριοι αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά για το ενδεχόμενο μιας εθνικής χρεοκοπίας.

Καταλήγει αναφέροντας ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Κύπρο για να διαμορφώσει μια σφαιρική άποψη του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα