Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Σωστή και λειτουργική λύση στο Κυπριακό νίκη για όλους

19:25 11/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Μια σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει νίκη για όλους, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε γραπτή δήλωσή του, σχολιάζοντας την Κοινή Διακήρυξη και τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Η σημερινή μέρα, σημειώνει, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την επίτευξη

της πολυπόθητης λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η κατάληξη των σκληρών και πολύμηνων διαβουλεύσεων σε ένα ικανοποιητικό κοινό ανακοινωθέν παρέχει το υπόβαθρο για να μπορεί ο διάλογος να οδηγήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο δρόμος προς την επίλυση του Κυπριακού που σήμερα ανοίγει, αναμφίβολα θα είναι μακρύς και επίπονος» προσθέτει ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εξηγώντας ότι «είναι πολύ σημαντικό, αυτός ο δρόμος να χαρακτηρίζεται από σεβασμό και κατανόηση» και «από την επιθυμία για να δημιουργήσουμε μαζί ένα κοινό μέλλον για ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

«Μια σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει νίκη για όλους τους Κύπριους. Για το κοινό μέλλον στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης. Για τις προοπτικές της Κύπρου να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης, ευημερίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αλλά και νίκη για όλες τις χώρες της περιοχής, για την Ευρώπη και τη Διεθνή κοινότητα» συμπληρώνει.

«Θέλουμε τον τερματισμό της παράνομης και απαράδεκτης διαίρεσης της Κύπρου» προσθέτει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξηγώντας πως «θα πρέπει να εργαστούμε όλοι σκληρά για να μπορέσει να τελεσφορήσει θετικά η δύσκολη διαδικασία που σήμερα ξεκινά».

Θα πρέπει ταυτόχρονα η Τουρκία έμπρακτα να αποδείξει ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, αναφέρει, προσθέτοντας πως αναμένεται από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα θετική συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε «την κρισιμότητα» να συνταχθούν «με θετικό τρόπο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

«Το μέλλον και η προοπτική της Κύπρου αφορά όλους μας. Οι προβληματισμοί και η εποικοδομητική κριτική είναι πάντα χρήσιμα συστατικά. Όχι όμως οι ακρότητες και η δίκη προθέσεων, από όπου και αν προέρχονται» αναφέρει.

«Μπαίνουμε σε ένα διάλογο που αποκλείει επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα. Σε αυτό το διάλογο η πλευρά μας θα είναι πολύ πιο δυνατή αν επικρατήσουν η συλλογικότητα και η κοινή μας αγωνία για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την πατρίδα μας», προσθέτει καταλήγοντας στη δήλωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα