Γ. Λιλλήκας: Ο Πρόεδρος να εγκαταλείψει τη λογική της αυτοδικαίωσης

18:25 11/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε σήμερα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να συνειδητοποιήσει όσο πιο νωρίς γίνεται τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην πολιτική που ακολουθεί και να εγκαταλείψει τις αυταπάτες και τη λογική της αυτοδικαίωσης που τον παγιδεύει στο σχέδιο Ανάν».
Σε δηλώσεις του στα γραφεία της Συμμαχίας και σχολιάζοντας τη συνάντηση και Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη-Έρογλου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ως Συμμαχία Πολιτών «διαφωνούμε ριζικά με το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης».

«Με βάση αυτό το έγγραφο,

η λύση που θα προκύψει θα νομιμοποιεί τα δεδομένα της εισβολής και το κατοχικό καθεστώς στο οποίο αναγνωρίζει χωριστή κυριαρχία και ιθαγένεια. Η λύση θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αποτελεί τη μόνη ασφάλεια για τον κυπριακό ελληνισμό, αφήνοντας τον έτσι εκτεθειμένο στις ορέξεις της Τουρκίας», είπε.
Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε, επίσης, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να διαβάσει προσεκτικά τις δηλώσεις Νταβούτογλου, Έρογλου και Οζερσάι, οι οποίες μιλούν ξεκάθαρα για νέο κράτος και νέο συνεταιρισμό», προσθέτοντας ότι «παραπλανεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν δηλώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετεξελίσσεται».

Όπως είπε, «στην παράγραφο 4 του Κοινού Ανακοινωθέντος αναφέρεται ότι: ‘Η ομοσπονδία της ενωμένης Κύπρου θα προκύψει από τη Συμφωνία μετά την έγκριση της από ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα’. Προκύπτει κάτι που δεν υπάρχει. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και δεν αναφέρεται πουθενά στο Κοινό Ανακοινωθέν. Πουθενά δεν υπάρχουν οι όροι ‘συνέχεια’ ή ‘μετεξέλιξη’», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας ανέφερε ότι «υπό το μανδύα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δημιουργείται ένα συνομοσπονδιακό έκτρωμα από δύο συνιδρυτικά κράτη, το οποίο επιτρέπει στην τ/κ κοινότητα την απόσχιση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βρεθούμε στη σημερινή θέση του ψευδοκράτους, αναζητώντας διεθνή αναγνώριση».

«Η μόνη που κερδίζει από τη συμφωνία αυτή είναι η Τουρκία», είπε.
Πρόσθεσε ότι «όπως και το 2004 έτσι και τώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να της δώσουν πιστοποιητικό καλής διαγωγής. Στόχος τους είναι να ανοίξουν νέα προενταξιακά κεφάλαια που πάγωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Επιβραβεύουν την Τουρκία γιατί δέχτηκε να ικανοποιήσουμε όλες τις διαχρονικές της απαιτήσεις, όπως παραδέχτηκε ο κ. Νταβούτογλου».

Είναι εμφανές, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «ότι στήνεται το ίδιο σκηνικό που είχαμε στο Σχέδιο Ανάν. Με τα ίδια επίπλαστα επιχειρήματα, ‘τελευταία ευκαιρία’, ‘η λύση θα φέρει ανάπτυξη’ κτλ».
Ανέφερε ότι «Ευρωπαίοι και άλλοι ξένοι αξιωματούχοι και παράγοντες ετοιμάζονται να έρθουν στην Κύπρο για να μας εξηγήσουν ποίον είναι το συμφέρον μας και ότι θα μας στηρίξουν εάν είμαστε καλά παιδιά. Αν ειλικρινά ήθελαν να μας στηρίξουν και αν νοιάζονταν για το καλό της Κύπρου δεν θα μας επέβαλλαν το κούρεμα της οικονομίας μας. Το μόνο που τους νοιάζει είναι τα δικά τους συμφέροντα».

«Καλούμε για άλλη μια φορά τους πολίτες σε συστράτευση. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες ανησυχίες και εκτιμήσεις σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα και αντίστασης», είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα είναι επιζήμια για τη δική μας πλευρά η εγκατάλειψη των συνομιλιών με τον κίνδυνο να χρεωθούμε το αδιέξοδο, είπε ότι «δυστυχώς η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη μας οδήγησε σε μια κατάσταση που θα πρέπει να επιλέξουμε το λιγότερο κακό».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν παρέκκλινε ούτε ένα ιώτα από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ο Πρόεδρος δυστυχώς συγχύζει το ρήμα δεσμεύομαι από το ρήμα αποδεσμεύομαι. Και δυστυχώς για τον κυπριακό ελληνισμό».
«Δεσμεύτηκε και εξελέγη με μια λαϊκή εντολή όπως ο ίδιος την όρισε. Ότι δεν πρόκειται να μπει σε συνομιλίες με βάση το Σχέδιο Ανάν ή επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου σχεδίου. Αυτή ήταν η πρώτη του γραπτή δέσμευση και προς το ΔΗΚΟ και δημόσια στο πρόγραμμα του. Η δεύτερη του δέσμευση ήταν να αποσύρει όλες τις μονομερείς υποχωρήσεις Χριστόφια που περιλαμβάνονται στις λεγόμενες συγκλίσεις», είπε.

Με αυτό το Κοινό Ανακοινωθέν, πρόσθεσε, «επαναφέρει το Σχέδιο Ανάν. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στο έγγραφο Ντάουνερ για να διαπιστώσει τις ομοιότητες με το Σχέδιο Ανάν. Η ορολογία στο Κοινό Ανακοινωθέν για constituent states είναι βγαλμένη από το Σχέδιο Ανάν».
Ταυτόχρονα, είπε, «όχι μόνο δεν αποσύρει τις μονομερείς υποχωρήσεις Χριστόφια αλλά τις αποδέχεται και προχωρεί σε δικές του υποχωρήσεις. Άρα αθέτησε τη λαϊκή εντολή. Γι αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν νομιμοποιείται ο Πρόεδρος, κανένας δεν τον εξουσιοδότησε να διαπραγματευτεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παραβίαση της απόφασης του δημοψηφίσματος του 2004», κατέληξε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα