Π.Προδρόμου:Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ευπρόσωπη και μεθοδευμένη, η κυπριακή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φέρνει θετικά αποτελέσματα

14:43 26/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του Εκπροσώπου Τύπου και Βουλευτή του κόμματος, Πρόδρομος Προδρόμου, για τα “θετικά”, όπως τα χαρακτήρισε αποτελέσματα της παρουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από το οποίο αναμένεται, μέχρι το τέλος του έτους, να υιοθετήσει Οδηγία για την εξυγίανση και ανάκαμψη Τραπεζών, καθώς και την Οδηγία για το σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων.

“Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμμετοχή

της Κύπρου και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έγινε αυτές τις ημέρες, διότι έχει φέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας, αλλά και διότι αποτελεί έναν αντίλογο σε όλη αυτή την κακοφωνία που επικρατεί εδώ”, είπε ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία.

“Αποτελεί”, πρόσθεσε, “το θετικό αντίλογο διακυβέρνησης απέναντι σε αυτή την κακοδιοίκηση και την αταξία, που, δυστυχώς, ακόμα μαστίζει το σύστημα κεντροτραπεζικής διακυβέρνησης στην Κύπρο”.

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, “το πολιτικό μήνυμα της επιτυχούς παρουσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ότι, με συνετές πολιτικές και μιαν ευπρόσωπη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν περιθώρια να διεκδικήσει και να επιτύχει στόχους η χώρα μας” και “αυτό είναι το μήνυμα της παρουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Σε περαιτέρω διευκρινιστικές του δηλώσεις, ο κ. Προδρόμου σημείωσε “με ικανοποίηση την επιτυχία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρόσφατο Συμβούλιο”.

“Η αύξηση της ευρω-κοινοτικής συμμετοχής από 60%σε 95% και ειδικά για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα για την Κύπρο, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2017″, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, “αποτελεί μίαν πολύ θετική εξέλιξη”.

“Με αυτό τον τρόπο”, όπως ανέφερε, “η ευρωπαϊκή συμμετοχή στη συγχρηματοδότηση ανεβαίνει στα 95 ευρώ για κάθε 100 που θα δαπανηθούν σε επενδύσεις και έτσι επισπεύδεται η εισροή πόρων στην οικονομία”.

“Χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό με το οποίο θα ευεργετηθεί η χώρα μας”, είπε ο κ. Προδρόμου, “προκύπτει μια επιτάχυνση στην υλοποίηση των προγραμματισμένων σχεδίων, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή κατάσταση”.

“Πρέπει, εξάλλου”, συνέχισε, “να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη χορήγηση επιπλέον 200 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη της κυπριακής οικονομίας, όπως έχει αποφασισθεί από την Κομισιόν”.

“Τη σημαντική αυτή απόφαση”, δήλωσε ο κ. Προδρόμου, “έφεραν οι συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες, όπως παρατήρησε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης”.

“Η όλη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με τις υπόλοιπες επαφές και τα διαβήματα που αφορούσαν και το εθνικό ζήτημα, δηλαδή τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συμμετοχή της Ευρώπης στο Κυπριακό, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιτυχής”, τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

“Δείχνει”, είπε ο κ. Προδρόμου, “ότι, με συνετές πολιτικές και μιαν ευπρόσωπη παρουσία, υπάρχουν περιθώρια για διεκδικήσεις εντός του ευρωπαϊκού χώρου”.

“Επιπρόσθετα”, δήλωσε ο κ. Προδρόμου, “πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η απόφαση για κοινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν με το δικό μας Υπουργικό Συμβούλιο, που προγραμματίσθηκε να γίνει στις 26 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, είναι σημαντική”.

Μετά και τη δεύτερη θεώρηση προόδου, που θα γίνει αυτές τις ημέρες, από τις κυπριακές Αρχές και τους εκπροσώπους της Τρόικας για την εφαρμογή του Προγράμματος”, είπε ο κ. Προδρόμου, “θα δοθεί η ευκαιρία στην κυπριακή πλευρά να θέσει, ενδεχομένως, κάποια ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του συμφωνημένου Προγράμματος”.

“Σημειώνουμε ακόμα”, πρόσθεσε, “ότι η απόφαση του Συμβουλίου και η εντολή που δόθηκε στους Υπουργούς Οικονομικών, ούτως ώστε μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, έτσι που να μπορούν να εγκριθούν όλα τα σχετικά απαραίτητα νομοθετικά κείμενα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και να υπάρχει χρόνος για να τεθούν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου με τη σημερινή της σύνθεση, πριν τις εκλογές του Μαΐου, θα δώσει μια νέα ώθηση σε αυτή την εξέλιξη που θα είναι η Τραπεζική Ένωση”.

“Υπενθυμίζεται”, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, “ότι η Τραπεζική Ένωση δεν θα δώσει μόνον ένα ενιαίο εποπτικό σύστημα, αλλά και μίαν ενιαία διαδικασία τυχόν εξυγίανσης”.

“Το ενδιαφέρον είναι, βέβαια, κοινό για όλα τα κράτη-μέλη, ωστόσο”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, “η Κύπρος ίσως να έχει και επιπρόσθετους λόγους να προσδοκά έναν αποτελεσματικό ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για το τραπεζικό σύστημα, διότι κάτι τέτοιο, εκτός του ότι θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντικά ακραία προβλήματα σαν αυτά που, δυστυχώς, έχουμε βιώσει, θα συμβάλει και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, πράγμα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εμάς”.

“Αναμένεται εξ άλλου”, είπε ο κ. Προδρόμου, “μέχρι το τέλος του έτους, το Συμβούλιο να υιοθετήσει Οδηγία για εξυγίανση και ανάκαμψη Τραπεζών, καθώς και Οδηγία για το σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων”.

“Θέλουμε να σημειώσουμε”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, “ότι η συζήτηση, που έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ψηφιακή οικονομία και ιδιαίτερα για την καινοτομία στη ψηφιακή εποχή, σημειώνοντας την ευκαιρία που μπορεί να δοθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει και να αναζωογονηθεί μέσω της ψηφιακής οικονομίας, θα πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης ειδικά για τη χώρα μας που αναζητεί νέες κατευθύνσεις και δρόμο ανάπτυξης στην οικονομία”.

“Είναι αλήθεια”, πρόσθεσε, “ότι οι σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας και οι επιγραμμικές υπηρεσίες μπορούν να γίνουν σημαντικός μοχλός αλλαγής στην κοινωνία και ανάπτυξης στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρονικής δημόσιας διοίκησης, όπως προβλέπεται και στο Πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη”.

“Υπολογίζεται”, είπε ο κ. Προδρόμου, “ότι το Διαδίκτυο, για κάθε δύο θέσεις εργασίας που χάνονται, δημιουργεί πέντε νέες θέσεις”.

“Πράγματι”, συνέχισε, “η Κύπρος θα πρέπει να δοκιμάσει να προχωρήσει στην ψηφιακή οικονομία, η οποία, εκτός του ότι μπορεί να δώσει νέες υποδομές, ευκαιρίες και παραγωγικότητα στον υφιστάμενο παραγωγικό ιστό, μπορεί να ενθαρρύνει και την ανάπτυξη καινούργιων δραστηριοτήτων και εταιρειών, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους”.

“Ο υπολογισμός ότι, μέχρι το 2020, η Ευρώπη θα μπορούσε να αυξήσει το Ακαθάριστο Προϊόν της μέχρι και 4% μέσω μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς, ενώ ο δημόσιος τομέας μπορεί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση να επιτύχει μείωση του κόστους μέχρι και 15-20%, πρέπει να ενταχθεί στο σχέδιο της χώρας μας για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο”, δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα