Πόνος; Ενισχύστε τα φυσικά σας παυσίπονα

14:02 22/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο πόνος είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν από τους χρησιμότερους μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού καθώς χωρίς αυτόν δεν θα αντιλαμβανόμασταν ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός μας που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πολύ συχνά όμως ο πόνος γίνεται ενοχλητικός και μας εμποδίζει στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ο οργανισμός μας έχει τα δικά του όπλα για να τον αντιμετωπίσει και αυτά είναι τα φυσικά μας παυσίπονα. Πρόκειται για τις ορμόνες. Διαβάστε πως θα ενισχύσετε, λοιπόν, τα φυσικά σας παυσίπονα για να αντιμετωπίσετε τον πόνο.

Οι πιο γνωστές από τις ορμόνες

που συμβάλουν στην ανακούφιση μας από τον πόνο είναι οι ενδορφίνες, οι οποίες αποτελούν ένα φυσικό οπιοειδές, δηλαδή ουσία που την παράγει ο οργανισμός για να κάνει ανεκτό τον πόνο.

Οι ενδορφίνες, εκκρίνονται ύστερα από κάποιο τραυματισμό, έπειτα από έντονη σωματική άσκηση ή όταν έχουμε στρες. Οι παρακάτω παράγοντες συμβάλλουν, ως ένα βαθμό, στη φυσική αντιμετώπιση του πόνου και την παραγωγή ενδορφινών.

Η σοκολάτα: Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφινών στον εγκέφαλο, επομένως μπορεί να μας βελτιώσει τη διάθεση και να μας ανακουφίσει ελαφρώς από κάποιον ήπιο πόνο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την λογική κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ, σε μικρή ποσότητα, κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα σύμφωνα με μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Όπως προέκυψε από την έρευνα, αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ οδηγεί στην έκλυση ενδορφινών. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε με το αλκοόλ.

Το σεξ: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σεξ μας βοηθάει στην καταπολέμηση του πόνου. θεωρείται μια καλή αεροβική άσκηση, που αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών που θεωρούνται οι “ορμόνες της ευχαρίστησης” και μας ανακουφίζουν από μικροενοχλήσεις. Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται κατά τη φάση του οργασμού.

Το γέλιο: Όταν ο σωματικός πόνος δεν είναι έντονος, τότε το γέλιο μπορεί να μας προσφέρει ανακούφιση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα “κυκλώματα” που χρησιμοποιούνται για να μεταφερθεί το ερέθισμα του πόνου στον εγκέφαλο, είναι περίπου τα ίδια με τα αντίστοιχα “κυκλώματα” που εμπλέκονται στη διαδικασία του γέλιου. Το γέλιο μπορεί να διακόψει για λίγο τη διαδρομή του ερεθίσματος του πόνου προς τον εγκέφαλο, αποσπώντας την προσοχή μας από τον πόνο και αυξάνοντας την έκκριση ενδορφινών.

Η άσκηση: Όταν αθλούμαστε, αυξάνονται και πάλι οι ενδορφίνες. Δεν είναι ανάγκη να επιδοθείτε σε μια σκληρή άσκηση για να ενισχύσετε τα επίπεδα ενδορφινών στον οργανισμό σας. Ακόμη και ένας χαλαρός περίπατος στον καθαρό αέρα αρκεί. Αν μάλιστα κάνετε τη βόλτα σας μια ηλιόλουστη ημέρα, θα βγείτε διπλά κερδισμένοι, αφού και ο ήλιος σύμφωνα με τους ειδικούς βοηθάει στην έκλυση ενδορφινών.

Keywords
Τυχαία Θέματα