Χριστόφιας: Η πετυχημένη Προεδρία της ΕΕ υπογραμμίζει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας

13:28 22/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε σήμερα ότι με την πετυχημένη διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία υπογράμμισε την οντότητα της και απέδειξε ότι είναι ένα κράτος καλά οργανωμένο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ με όλη του την επικράτεια, ένα κράτος που μπορεί και θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά, ούτως ώστε να βγάζει και την Ένωση ασπροπρόσωπη, τονίζοντας παράλληλα πως αυτή είναι και η απάντηση «στους διάφορους Μπαγίς και τους άλλους», κατά την έκφραση του.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι και η ΕΕ στην πορεία

θα βγάλει την Κύπρο ασπροπρόσωπη υποδεικνύοντας πως οι μέχρι τώρα εμπειρίες της Κύπρου από τη συμμετοχή της στην ΕΕ ως πλήρες μέλος «δεν είναι και οι πιο γλυκές».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέστη σήμερα σε εκδήλωση/δεξίωση που πραγματοποιήθηκε για το προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας και τους εθελοντές που εργάστηκαν για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων Υπουργοί της Κυβέρνησης, Ανώτατοι και Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πλήθος όσων εργάστηκαν για τη διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση και αφού ευχήθηκε σε όλους όσους εργάστηκαν για τη διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας καλές γιορτές και όσο πιο ανέμελες επιτρέπει «αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη» και την οποία δημιουργεί, όπως είπε, «αντικειμενικά και η κρίση, αλλά την αναπαράγουμε και εμείς οι ίδιοι, δυστυχώς, ως καλοί μαζοχιστές», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι όλοι όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας από τους Υπουργού μέχρι και τον τελευταίο λειτουργό, έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό.

«Δουλέψατε αφειδώλευτα και έχετε ανατρέψει τις φήμες ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δήθεν δεν εργάζονται σκληρά. Εργαστήκατε πράγματι άοκνα, σκληρά και τιμήσατε τον τίτλο του δημόσιου υπαλλήλου, αλλά και του λειτουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα σε συνθήκες πολύ δύσκολες για να βγάλουμε την Κύπρο μας ασπροπρόσωπη ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ» είπε προς τους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε δε πως η Κύπρος απέδειξε πολλές φορές, όπως και αυτή τη φορά, ότι κυνηγά το αδύνατο και το κάνει δυνατόν, υποδεικνύοντας πως αυτό επετεύχθη και με την πετυχημένη Κυπριακή Προεδρία.

«Λένε πως ‘αν δεν φημίζεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει’. Εμάς δεν θα πέσει να μας πλακώσει διότι το φημίζουν άλλοι. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι» πρόσθεσε, αναφέροντας πως όλοι οι Επίτροποι μέχρι και τον τελευταίο ηγέτη της ΕΕ, στο πιο ψηλό επίπεδο, έχουν εκφραστεί με τα πιο καλά λόγια για τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας.

«Έχουμε αποδείξει» συνέχισε «αυτό που είπε ο φίλος μας (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) Μάρτιν Σουλτς ότι δεν υπάρχουν μεγάλες και μικρές Προεδρίες, αλλά υπάρχουν καλές, μέτριες και κακές Προεδρίες», για να προσθέσει πως ομολογουμένως η Προεδρία της Κύπρου σύμφωνα με τα λόγια του Μάρτιν Σουλτς αλλά και του Προέδρου του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο αλλά και όλων των Επιτρόπων που πέρασαν από την Κύπρο ή που δούλεψαν μαζί με την Κυπριακή Προεδρία, ότι η Κύπρος έκανε μια εξαιρετική Προεδρία.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε δε ότι πολλοί στους διαδρόμους του Συμβουλίου της ΕΕ όταν τον έβλεπαν άλλοι τον αγκάλιαζαν, άλλοι τον χαιρετούσαν με θερμότητα και του έδιναν το χέρι για να τον ευχαριστήσουν και να πουν «είστε ιδιαίτερη πάστα εσείς οι Κύπριοι, τέτοια φιλοξενία δεν την περιμέναμε και δεν την είχαμε πουθενά αλλού», με τον ίδιο να απαντά ότι τους έλεγε πως «απλώς είμαστε Κύπριοι, αυτοί είμαστε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος χρειάστηκε να αποδείξει ότι μπορεί να διεκπεραιώσει μια πετυχημένη Προεδρία διότι, όπως είπε, δυστυχώς η Κυπριακή Προεδρία αμφισβητήθηκε πριν καν αρχίσει. «Ότι δηλαδή, μια χώρα με τόσα οικονομικά προβλήματα, με γενικότερα μια κατάσταση στο εσωτερικό της μέτωπο η οποία είναι μαρτυρία πολυδιάσπασης, πώς είναι δυνατόν να ασκήσει μια πετυχημένη Προεδρία της ΕΕ που είναι τόσο περίπλοκη και πολύπλοκη;» όπως συμπλήρωσε.

Για να προσθέσει ωστόσο πως «εμείς ευθύς εξ αρχής είπαμε ότι θα αποδείξουμε το αντίθετο και για μας ήταν θέμα τιμής, ήταν θέμα αξιοπρέπειας η Προεδρία μας να μείνει στην ιστορία της ΕΕ ως μια μεγάλη Προεδρία ενός μικρού κράτους και αυτό το έχουμε πετύχει».

Εξήγησε πως μπορεί να είναι ο ίδιος προσωπικά που παίρνει τα εύσημα, ωστόσο αυτά, όπως πρόσθεσε, ανήκουν σε όλους όσους δούλεψαν για την Κυπριακή Προεδρία.

«Είναι φυσιολογικό να έρχονται στον Πρόεδρο να τα λένε αυτά, αλλά από κάθε βήμα δεν παραλείπω να τονίσω ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται στους απλούς λειτουργούς, στους λειτουργούς καθοδηγητές και στους Υπουργούς οι οποίοι ο καθένας από το μετερίζι του έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να γίνει αυτή η Προεδρία ζωή και πράξη, για να τιμήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήρε ιδιαίτερα τη συμβολή και το ρόλο που είχε στην επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Ήταν συλλογική η προσπάθεια μεν, αλλά έχει τραβήξει στους ώμους του το μεγάλο βάρος της επαφής με τους ‘27’ και δεν ξέρω αν συνειδητοποιούμε τι σημαίνει αυτό: συμφέροντα, ιδιοτροπίες, κάπου και λίγα κτυπήματα κάτω από τη μέση, ξενύχτι, αλλά το γινάτι του Ανδρέα και η αφοσίωσή του ως δημόσιος λειτουργός έχει φέρει τα πιο καλά αποτελέσματα» ανέφερε για τον κ. Μαυρογιάννη ο Πρόεδρος.

«Ο Μπαρόσο μου είπε το Φεβρουάριο – λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η Προεδρία μας, όταν είχαμε τη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου με το Κολλέγιο των Επιτρόπων και αναλύσαμε τους 8 στόχους και επιδιώξεις που είχαμε – ότι αν από αυτά πετύχετε τους δύο η Προεδρία σας θα χαιρετιστεί και θα είναι πολύ πετυχημένη. Πετύχαμε έξι από τους οκτώ χάρη στις άοκνες προσπάθειες όλων, αλλά ειδικότερα του Ανδρέα Μαυρογιάννη τον οποίο θέλω ξεχωριστά να ευχαριστήσω» συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη πως με αυτή την Προεδρία η Κύπρος είχε θέσει ως στόχο να υπογραμμιστεί η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αμφισβητείται από την κατοχική δύναμη. «Και το πετύχαμε με απόλυτο τρόπο» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει – και αυτή είναι απάντηση στους διάφορους Μπαγίς και τους άλλους – ότι είναι ένα κράτος καλά οργανωμένο, ένα κράτος μέλος της ΕΕ με όλη του την επικράτεια, ένα κράτος που μπορεί και θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά, ούτως ώστε να βγάζει και την Ένωση ασπροπρόσωπη».

«Αλλά θέλουμε να πιστεύουμε» συμπλήρωσε «ότι και η Ένωση στην πορεία θα μας βγάλει εμάς ασπροπρόσωπους, διότι οι εμπειρίες μας ως τώρα δεν είναι και οι πιο γλυκές από την παρουσία μας στην Ένωση ως πλήρες μέλος».

Ανέφερε ακολούθως πως δεν θα προβεί σήμερα σε ανάλυση της οικονομικής κατάστασης καθώς ο ρόλος του είναι να επαινέσει όσους δούλεψαν για την Κυπριακή Προεδρία, ούτε και θα επιτεθεί σε κανένα.

«Δεν θα επιτεθώ σε κανένα, παρόλο που το τραβά η ψυχή μου (αστειευόμενος) – διότι πόσα να ακούς και να μην αμύνεσαι. Αλλά δεν θα το κάμω, σε πείσμα αυτών που δεν θέτουν τον τόπο πάνω όλα είπε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης ο οποίος ευχαρίστησε εκ μέρους όλων όσων εργάστηκαν για την Κυπριακή Προεδρία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του.

«Είμαι σίγουρος ότι εκφράζω όλους τους παρισταμένους. Τον Γενικό Εισαγγελέα, τους Υπουργούς, του Γενικούς Διευθυντές, την Προϊστάμενη και τα μέλη της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας, τους Προϊσταμένους και τα μέλη των Κέντρων Ευρωπαϊκών Θεμάτων, τους ανθρώπους μας από όλα τα Υπουργεία και Υπηρεσίες, τους Προεδρεύοντες , τη Βουλή και τους λειτουργούς της, τη Νομική Υπηρεσία και όλους τους άλλους θεσμούς, αυτούς που εργάστηκαν με συμβόλαιο, τους liaison officers, τους stagiaires, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς και ολόκληρη την Αστυνομία, τους στρατιώτες και ολόκληρο το στράτευμα, τους οδηγούς, τους αποσπασμένους από Υπουργεία και Υπηρεσίες όλων των κρατών μελών ή θεσμών της ΕΕ, τους εξωτερικούς συνεργάτες, τους ανθρώπους των ημικρατικών και άλλων ιδρυμάτων και οργανισμών, τους χορηγούς, τους διαχειριστές του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία» και όλους τους ανθρώπους του, όλους τους άλλους ιδιώτες και φορείς και πολίτες αλλά και το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο, όλους τους συνεργάτες τους καθώς και όλους όσους εργάστηκαν στις Πρεσβείες, στις αποστολές και αντιπροσωπείες μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης» σημείωσε.

Ευχαρίστησε ακόμη τον Πρόεδρο για τη δική του προσωπική συμβολή και προσήλωση στην επίτευξη των στόχων της Προεδρίας και των στόχων της ΕΕ γενικότερα για μια καλύτερη και πιο φιλόξενη Ευρώπη που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της και να σημαίνει περισσότερα στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε αναμνηστικές πλακέτες με το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας στους χορηγούς της Κυπριακής Προεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα