Πολύπλοκος ο ρόλος του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας, δηλώνει ο Πρόεδρός του

17:49 6/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πολλαπλός και πολύπλοκος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η μη κυβερνητική εθελοντική οργάνωση «Σύνδεσμος Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ) Λάρνακας», που δραστηριοποιείται στην πόλη και επαρχία Λάρνακας από το 1990. Ο Σύνδεσμος είναι η αρχαιότερη οργάνωση στην Κύπρο που ασχολείται με τον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων και αριθμεί 207 μέλη – εθελοντές.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μάκης Γεωργίου,

ο «Σύνδεσμος εφαρμόζει τη γενική πολιτική του κράτους στον αγώνα της πρόληψης χρήσης ουσιών εξάρτησης, όπως αυτή εκφράζεται από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου. Τα προγράμματα του έχουν στόχο τη φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου, την προαγωγή της υγείας και την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων».

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε, «διασφαλίζεται το ευ ζην δηλαδή η ανάπτυξη ευαισθησίας, φαντασίας, θετικών στάσεων ζωής, δεξιοτήτων, αντίστασης στις πιέσεις για παραβατικές-αντικοινωνικές-εξαρτητικές συμπεριφορές. Τα προγράμματα πρόληψης του Συνδέσμου είναι πολυδιάστατα και σκοπεύουν στην έγκαιρη, έγκυρη, συνεχή και κυρίως επιστημονική τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα εξαρτήσεων. Επίσης, στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ατόμου και στην ενίσχυση της ποιότητας και στην πολύπλευρη στήριξη του περιβάλλοντος της νεολαίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι «τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε έφηβους και νέους, σε γονείς, σε εκπαιδευτικούς, στην τοπική κοινότητα, σε εθελοντές που θα υποστηρίξουν το έργο της πρόληψης και σε ομάδες «υψηλού κινδύνου» με στόχο τον περιορισμό παραβατικών συμπεριφορών και των συνεπειών τους».

Εξήγησε ακόμα ότι «το 1992, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο «Ψυχική Υγεία για όλους» ιδρύθηκε η Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα Εξαρτημένων Ατόμων «Η ΤΟΛΜΗ», η οποία από το 1997 είναι ανεξάρτητη οργάνωση και έχει παγκύπριο χαρακτήρα. Επιπλέον, το 1994 σε συνεργασία με άλλους φορείς, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, ιδρύσαμε το Κ.Ε.Ν.Θ.Ε.Α, ως Παγκύπρια Ομοσπονδία Εθελοντών Φορέων που ασχολείται με το πρόβλημα των ναρκωτικών». Πρόσθεσε πως από τον Οκτώβριο του 2006 ο Σύνδεσμος λειτουργεί το 1ο στην Κύπρο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Διαμόρφωσης Στάσεων Ζωής «ΦΑΡΟΣ» σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γεωργίου απάντησε πως «το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Διαμόρφωσης Στάσεων Ζωής «ΦΑΡΟΣ», παρέχει ευκαιρίες στους πολίτες και κυρίως σε νέους να αναδείξουν τις δεξιότητες τους και να αποκτήσουν νέες, να απασχοληθούν, να ψυχαγωγηθούν και να εκφραστούν δημιουργικά, να κερδίσουν εμπειρίες πλουτίζοντας τις γνώσεις τους και διευρύνοντας τους ορίζοντες τους, να εκπαιδευτούν στη διαμόρφωση θετικής στάσης ζωής και να διασκεδάσουν με καινοτόμες προσεγγίσεις της πρόληψης των εξαρτήσεων».

Ο Σύνδεσμος μας, συνέχισε «στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων εθελοντών με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση, εκπαίδευση και αξιοποίηση τους, ως στελέχη πρόληψης και στην ανάπτυξη προληπτικών προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και διαμόρφωσης στάσεων ζωής».

Αναφορικά με το έργο του Συνδέσμου ο Μάκης Γεωργίου είπε ότι «εκδίδουμε και διανέμουμε ενημερωτικό υλικό προς το κοινό για θέματα των εξαρτήσεων. Διοργανώνουμε βιωματικά εργαστήρια, διαφωτιστικές και ενημερωτικές διαλέξεις και σεμινάρια από διακεκριμένους επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και ειδικότερα στους νέους, γονείς, εκπαιδευτικούς και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα διοργανώνουμε Αθλητικές, Πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανώσεις».

Κληθείς να αναφέρει τι ουσιαστικά κερδίζει ο εθελοντής του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών, είπε ότι «συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου και της κοινότητας, αποκτά νέους φίλους, νέες εμπειρίες, κοινωνικές, επικοινωνιακές και επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες, αναπτύσσει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της ανοχής της διαφορετικότητας και ασκεί την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, ολοκληρώνεται ως άνθρωπος, αξιοποιεί ποιοτικά και δημιουργικά τον πολύτιμο χρόνο του και εκπαιδεύεται για θέματα πρόληψης στην Κύπρο και στο εξωτερικό».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι στο Σύνδεσμο υπάρχουν εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών και φορέων όπως ο Π.Ο.Π., ο Δήμος Λάρνακας, το Σ.Κ.Ε. Αραδίππου, ο Σύνδεσμος Ψυχικής Στήριξης Αραδίππου, η ΠΟΕΔ, ο Δήμος και η Επιτροπή Νεολαίας του Δήμου Αραδίππου, η Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, το Σωματείο Δρομέων « Περικλής Δημητρίου» και η Π.Ο.Π.Ο, η Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Τέλος, ο Μάκης Γεωργίου είπε ότι στο Σύνδεσμο υπάρχουν επιστημονικοί συνεργάτες ανάμεσα τους ψυχολόγοι, κλινικοί ψυχολόγοι, ψυχίατροι, σύμβουλος τοξικοεξαρτήσεων, κοινωνική ανθρωπολόγος και σχολικός ψυχολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα