Ανασκόπηση των ανασκαφών στην Τυλληρία από Υπ. Συγκοινωνιών και ΓΓ Οικολόγων

17:44 6/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανασκόπηση της πορείας των ανασκαφικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα στην περιοχή Τηλλυρίας συζήτησαν σε συνάντησή τους την Τρίτη ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Μετά την συνάντηση, που έγινε στο Γραφείο του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι

«ο κ. Περδίκης έχει διαχρονικά αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή της Τηλλυρίας και στη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, του Γενικού Διευθυντή και Λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κάναμε μια ανασκόπηση της πορείας των ανασκαφικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με πολύ εντυπωσιακά, οφείλω να πω, αποτελέσματα».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως «είναι γεγονός ότι υπάρχει μια καθυστέρηση ως αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας, και στη διάρκεια της σύσκεψης προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους για να προχωρήσουν οι ανασκαφές αυτές, δεδομένου ότι, όπως αντιλαμβάνεστε, μεσολαβούν και διαδικαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με επιτάξεις ή ακόμα και με ενδεχόμενες απαλλοτριώσεις κτημάτων επί των οποίων διεξάγονται οι ανασκαφές».

Πρόσθεσε ότι «όπως έχουμε, όμως αναφέρει, η προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου είναι ένα ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας το οποίο έχει και μια σημαντική προστιθέμενη αξία για μια απομακρυσμένη περιοχή όπως είναι η περιοχή της Τηλλυρίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι δημιουργούμε ένα σημαντικό πόλο έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και ταυτόχρονα και μια δραστηριότητα η οποία, μέσα από τη συνέχιση των ανασκαφών, προσφέρει και θέσεις εργασίας/απασχόλησης σε κατοίκους της περιοχής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως «δεν κάνουμε λόγο αυτή την ώρα για εξεύρεση συγκεκριμένων χρηματικών πόρων, αλλά συζητούμε για τη δυνατότητα συνέχισης των ανασκαφών, εξασφαλίζοντας τη συγκατάθεση των κατοίκων της περιοχής στους οποίους εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνεργασία και τη βοήθεια τους τα τελευταία χρόνια».

Επίσης, συνέχισε, «σε συνεννόηση με άλλες εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες να δούμε πώς μπορούμε να αποζημιώσουμε τους ιδιοκτήτες αυτών των τεμαχίων, όπως φυσικά δικαιούνται».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως «υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση η οποία υλοποιείται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για τη συντήρηση αποκατάστασης και ανακαίνισης μιας γέφυρας η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέα και του δρόμου που συνδέει την κοινότητα του Πύργου με το οδόφραγμα».

Ανέφερε πως «αυτό είναι ένα έργο το οποίο ήδη βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και υπάρχει απόφαση για την υλοποίηση του μέσα στους προσεχείς μήνες καθώς επίσης και κάποια άλλα έργα του Υπουργείου μας για τη στήριξη της περιοχής της Τηλλυρίας».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι «έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή της Τηλλυρίας και έχουν αναστηλωθεί πολύ σημαντικά ιστορικά μνημεία».

«Θέλαμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, και θέλω να πω ότι βρήκαμε και στο πρόσωπο του κ. Υπουργού και στο πρόσωπο του Γενικού Διευθυντή, αλλά και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πάρα πολύ θετική αντιμετώπιση ώστε να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή Τηλλυρίας που έχουν να κάνουν με την προβολή και προστασία των αρχαιοτήτων, έτσι ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούνται έστω και για μικρό χρονικό διάστημα κάποιες θέσεις εργασίας για το ντόπιο προσωπικό και να δημιουργηθούν και αξιοθέατα για μια απομακρυσμένη περιοχή της Κύπρου», είπε ο κ. Περδίκης.

Ανέφερε, ακόμη, ότι «ο πολιτισμός και οι αρχαιότητες αποτελούν το πιο ακριβό κομμάτι του ίδιου του εαυτού μας και πρέπει να διατηρηθούν και να διαφυλαχθούν έναντι της οποιασδήποτε απειλής».

Καταλήγοντας ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από αυτή τη συνάντηση και είπε ότι «θα παρακολουθούμε από κοντά τις ενέργειες που δεσμεύτηκε το Υπουργείο ότι θα αναλάβει για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην απομακρυσμένη και ηρωική περιοχή της Τηλλυρίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα