Ποιο είναι το καλύτερο αναλγητικό;

18:07 16/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα απαραίτητα αναλγητικά φάρμακα που χορηγούνται για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση επώδυνων καταστάσεων είναι τρία: η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη.
Και οι τρεις ουσίες θεωρούνται ασφαλείς, για αυτό και αρκετά σκευάσματά τους κυκλοφορούν ως μη συνταγογραφούμενα (OTC).

Δεκάδες μελέτες έρχονται να βεβαιώσουν την ασφάλεια αυτή σε περιβάλλον, όμως, κλινικά ελεγχόμενο. Ποιο είναι το προφίλ ασφάλειάς των αναλγητικών και ποια η συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών, όταν αυτά χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική φροντίδα;

Το

πιο πάνω ερώτημα έρχεται να απαντήσει μία μεγάλη τριπλή τυφλή πολυκεντρική μελέτη , η «PAIN study» τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Pharmacoepidemiology and Drug Safety». Η μελέτη εξέτασε εκτενώς την ασφάλεια και την ανοχή της ασπιρίνης, της ιβουπροφαίνης και της παρακεταμόλης. Στόχοι της μελέτης ήταν:

Α) να προσδιορισθούν και ποσοτικοποιηθούν οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενεργειών σε χρήστες των αναλγητικών φαρμάκων
Β) να γίνει απευθείας σύγκριση των παραπάνω αναλγητικών από πλευράς ασφάλειας στη γενική πρακτική και
Γ) να εξεταστεί η επίδραση των τριών αναφερόμενων αναλγητικών στην εμφάνιση σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών κατά τη συγχορήγηση τους με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα (τύπο & αριθμό συγχορηγούμενου φαρμάκου).

Στη μελέτη συμμετείχαν …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα