Αλλαγές στα εξώδικα για ταχύτητα και αλκοόλ εισάγει η Βουλή

16:47 16/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αυξομειώσεις στα εξώδικα για την υπέρβαση ταχύτητας, μέσα από διαβάθμιση των υπερβάσεων και εισαγωγή εξώδικης ποινής για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα ψηφίσει σε δύο περίπου εβδομάδες η Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φαίνεται ότι η εξώδικη ρύθμιση συμφωνήθηκε κατά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Συγκοινωνιών.

Ερωτηματικά

παραμένουν ωστόσο σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του νάρκοτεστ.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Νομικών Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι σήμερα εξετάσθηκαν οι τρεις από τις τέσσερις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν και σκοπεύουν να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή στις ποινές και τον τρόπο επιβολής τους στις δύο σοβαρές παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που προκαλούν τα θανατηφόρα και τα σοβαρά δυστυχήματα (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης) εισάγοντας την καινοτομία της βαθμιαίας εξώδικης ποινής ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Τα εξώδικα θα επιβάλλονται τόσο για την υπερβολική ταχύτητα όσο και για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης κατά τρεις διαβαθμισμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη διαβάθμιση των εξωδίκων ποινών για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, όπως την παρέθεσε ο κ. Νικολάου, υπέρβαση ταχύτητας μέχρι 30% του επιτρεπόμενου ορίου η ποινή θα είναι πρόστιμο ένα ευρώ ανά χιλιόμετρο, για υπέρβαση από 31% και μέχρι 50% του επιτρεπομένου το πρόστιμο θα είναι 2 ευρώ ανά χιλιόμετρο με δύο βαθμούς ποινής, από 51% μέχρι 75% το πρόστιμο θα είναι 3 ευρώ το χιλιόμετρο και τρεις βαθμούς ποινής, ενώ για υπέρβαση του επιτρεπομένου ορίου πέραν του 75% ο παραβάτης θα προσάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η εξώδικη ρύθμιση για το αλκοόλ, όπως είπε ο κ. Νικολάου, προβλέπει ότι για οδήγηση μέχρι 36 μικρογραμμάρια στην εκπνοή ή 82 μικρογραμμάρια στο αίμα το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ, περιεκτικότητα στην εκπνοή από 36 μικρογραμμάρια μέχρι 56 μικρογραμμάρια το πρόστιμο θα είναι 200 ευρώ και 2 βαθμοί ποινής ενώ για περιεκτικότητα πέραν των 56 και χαμηλότερη των 71 το πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ και τρεις βαθμοί ποινής.

Για περιεκτικότητα στην αναπνοή πέραν των 71 μικρογραμμαρίων ο παραβάτης θα προσάγεται ενώπιον Δικαστηρίου, διευκρίνισε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως στην πρώτη κατηγορία εμπίπτει όποιος καταναλώσει τρία ποτήρια κρασί, στη δεύτερη κατηγορία όποιος καταναλώσει πέραν των 5 ποτηριών κρασί και την 3 κατηγορία πέραν των 6 ποτηριών κρασί.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως με τη ρύθμιση που γίνεται θα εξυπηρετηθούν 8.000 με 9.000 υποθέσεις, οι οποίες θα έπρεπε να εκδικασθούν από τα Δικαστήρια., Αυτού του είδους οι υποθέσεις που ήχθησαν ενώπιον Δικαστηρίων το 2011 ήταν 8.479 και το 2010 ήταν 9.306, ανέφερε πως θα αποφορτιστούν με αυτό τον τρόπο τα Δικαστήρια και παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των εκδιδόμενων ενταλμάτων.

Η αμεσότητα της επιβολής της ποινής συμβάλλει στον περιορισμό των παραβάσεων καθώς δρα αποτρεπτικά, είπε ο κ. Νικολάου, που διευκρίνισε πως εάν το εξώδικο δεν πληρωθεί στο προβλεπόμενο χρόνο η υπόθ

Keywords
Τυχαία Θέματα