Σχόλιο Financial Times για Ελλάδα και Κύπρο

17:31 16/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ακόμη σίγουρη αλλά η ΕΕ, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι γραφειοκράτες προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γράφει σήμερα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Εάν αυτό συμβεί μέσα στους επόμενους 6 έως 18 μήνες θα συμπέσει με την ένταξη της Κροατίας ως το 28ο κράτος-μέλος της ΕΕ και τη σταδιακή ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Επιπρόσθετα, σημειώνει η εφημερίδα, η πολιτική και οικονομική

αναταραχή που θα δημιουργηθεί από την έξοδο της Ελλάδας πιθανόν να διεγείρει τις ευρύτερες γεωπολιτικές αλλαγές που διαφαίνονται στην ανατολική Μεσόγειο που αφορούν εκτός την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Ρωσία.

Πιο σοβαρές θα είναι οι περιφερειακές επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ζημιά στο χρηματιστηριακό σύστημα της Κύπρου που είναι πολύ εκτεθειμένο στο ελληνικό χρέος θα είναι φοβερή, υποστηρίζει.

Η Κύπρος έλαβε ένα φθηνό δάνειο 2.5δις ευρώ από τη Ρωσία σε μια χειρονομία που αντανακλά το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου να προφυλάξει τους Ρώσους καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες. Ισως σύντομα να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια.

Ταυτόχρονα η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Κύπρου και Ισραήλ, σε συνδυασμό με την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας –Ισραήλ, πιθανόν να οδηγήσει σε στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ.

Εάν η ευρωζώνη καταρρεύσει, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι Ελλάδα και Κύπρος θα αναζητήσουν περισσότερη ανακούφιση στους κόλπους του Ισραήλ και της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα