Περδίκης: Θα καταψηφίσομε το μνημόνιο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις

16:40 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόθεση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών να καταψηφίσει το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπηρεσιακός ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

Ανέφερε παράλληλα πως εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν και έχουν ήδη κατατεθεί από το Κίνημα, επέκρινε ωστόσο την

Κυβέρνηση για ατολμία και έλλειψη αποφασιστικότητας να τις εφαρμόσει. Αποκάλυψε την ίδια στιγμή πως ένα στοιχείο της εναλλακτικής πρότασης του Κινήματος προνοεί την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΑΗΚ ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι συζήτησαν την πρόνοια του Μνημονίου που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και πιο συγκεκριμένα της ΑΗΚ, αναφέροντας πως η θέση των Οικολόγων είναι ξεκάθαρη.

«Στην ΑΗΚ ο κυπριακός λαός έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορεί κανένας ξένος επενδυτής μέσω της Τρόικας να κουρέψει αυτή την επένδυση και να τη μετατρέψει σε ψίχουλα, δηλαδή μερικά εκατομμύρια. Αυτό επιχειρείται μέσα από τη συγκεκριμένη πρόνοια του Μνημονίου. Επιχειρείται η απομείωση δισεκατομμυρίων επενδύσεων του κυπριακού λαού. Είναι μια περιουσία του κυπριακού λαού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπουληθεί» ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε στη συνέχεια πως με όλα τα κακά του και τις αδυναμίες του, το κρατικό μονοπώλιο της ΑΗΚ στον τομέα του ηλεκτρισμού είναι «απείρως καλύτερο από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο».

«Τρομάζουμε στην ιδέα ότι σε λίγο καιρό μπορεί να έχουμε να κάμουμε με κάποιο αμείλικτο ιδιώτη που θα είναι εντελώς ανεξέλεγκτος καθώς θα έχει μια δεσπόζουσα θέση στην κυπριακή αγορά ηλεκτρισμού» δήλωσε.

Είπε ακολούθως πως αυτός είναι και ένας επιπρόσθετος λόγος που το Κίνημα Οικολόγων θα καταψηφίσει το Μνημόνιο στη Βουλή.

Ο κ. Περδίκης χαιρέτισε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για κατάθεση του Μνημονίου στη Βουλή, λέγοντας πως επιβεβαιώνεται και νομικά η θέση που το Κίνημα είχε εκφράσει από το Νοέμβριο.

Ανέφερε δε πως στην περίπτωση που στη Δανειακή Σύμβαση δεν περιλαμβάνεται ο όρος για ρήτρα διαφυγής, δηλαδή να έχει το δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία όποτε και όταν μπορέσει να απομακρυνθεί από το Μνημόνιο χωρίς νομικές και οικονομικές επιπτώσεις, τότε το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση θα πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα, καθώς ο κυπριακός λαός θα δεσμεύεται για τις επόμενες γενιές και όχι μέχρι τις επόμενες εκλογές οπόταν και λήγει η θητεία της Βουλής.

Ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο λαός δεν θα πρέπει να χωριστεί σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς πέφτοντας στην παγίδα της διχόνοιας, εξηγώντας πως δεν είναι ο καιρός για διχόνοιες.

Είπε ότι η πορεία του Μνημονίου είναι καταστροφική και θα οδηγήσει τον τόπο στη φτώχεια και την εθνική υποδούλωση σε μια κατάσταση που θα θυμίζει αποικιοκρατία. «Αγωνιστήκαμε να ελευθερωθούμε, αγωνιστήκαμε να διατηρήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι κατά την άποψη μου έγκλημα και λάθος να παραδώσουμε την Κύπρο στα χέρια της Τρόικας και να λειτουργήσει σαν μια νέα αποικιοκρατία» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν με την καταψήφιση του Μνημονίου το Κίνημα Οικολόγων θα καταθέσει και εναλλακτικές προτάσεις, ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι έχουν εναλλακτικές προτάσεις, διερωτήθηκε ωστόσο κατά πόσο υπάρχει ηγεσία για να εφαρμόσει αυτές τις εναλλακτικές προτάσεις. «Είμαι έτοιμος να καταθέσουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις όταν βρεθεί ηγεσία η οποία θα δεσμευτεί ότι θα τις υλοποιήσει. Είχαμε και την εμπειρία μεταξύ των δύο αποφάσεων του Eurogroup που εμείς είχαμε καταθέσει γραπτώς εισήγηση κοστολογημένη για έξοδο από το Μνημόνιο πριν από τη δεύτερη απόφαση του Eurogroup και αυτή η εισήγηση πήγε στον κάλαθο των αχρήστων» πρόσθεσε.

«Οι Εγγλέζοι λένε ότι άμα υπάρχει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος. Δυστυχώς αυτό που μας λείπει δεν είναι ο τρόπος είναι η θέληση» ανέφερε, εξηγώντας πως η πολιτική ηγεσία δεν είναι αποφασισμένη να δώσει στον κυπριακό λαό με τόλμη και παρρησία τις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί ενώπιον της σε σχέση με την εναλλακτική πορεία.

Εξήγησε ακόμη πως «το θέμα δεν είναι απλά να πούμε ένα όχι αλλά να το διαχειριστούμε σωστά» και πως για να πούμε ένα όχι πρέπει να υπάρχει μια ηγεσία που να έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να βγει έξω από το κουτί».

Ανέφερε παράλληλα πως ένα στοιχείο της εναλλακτικής πρότασης του Κινήματος Οικολόγων προνοεί την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ερωτηθείς αν μια τέτοια Κυβέρνηση θα λειτουργούσε υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Περδίκης είπε πως «αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχεται να διαχειριστεί την απόφαση ενός όχι και να το παλέψει με τόλμη (τότε ναι), διαφορετικά, όπως έχουν κάμει και άλλες χώρες, θα πρέπει να καταφύγουμε σε εκλογές».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων για τις πρόνοιες του Μνημονίου για ιδιωτικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και τις ανησυχίες του προσωπικού της ΑΗΚ και πως κατά τη διάρκεια της οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΑΗΚ προσπάθησαν να μεταφέρουν στην ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων τη θέση τους ότι είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού οργανισμοί όπως η ΑΗΚ να παραμείνουν κάτω από το δημόσιο δίκαιο έτσι ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία.

Εξέφρασε ευαρέσκεια για τις ευθαρσείς, όπως τις χαρακτήρισε, τοποθετήσεις του Γιώργου Περδίκη, εκφράζοντας παράλληλα και εκτίμηση προς το Κίνημα Οικολόγων για τις θέσεις του στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Είπε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΑΗΚ ολοκλήρωσαν τον κύκλο επαφών τους με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και πως μέσα από τις επαφές αυτές διαφαίνεται ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα αισθάνονται την ευθύνη του έργου που επιτελείται από οργανισμούς όπως η ΑΗΚ και εξέφρασε ικανοποίηση για τις επαφές αυτές. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει στις επόμενες μέρες συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ίδια η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τις πρόνοιες του Μνημονίου σε ό,τι αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Συνάντηση με Πρόεδρο ΚΡΕΤΥΚ

————

Νωρίτερα αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπο Έλληνα.

Όπως δήλωσε ο κ. Περδίκης, υπήρξε ενημέρωση από τον κ. Έλληνα αναφορικά με τις προσπάθειες για αξιοποίηση του φυσικού αερίου και τις δραστηριότητες της ΚΡΕΤΥΚ αλλά και αναφορικά με τα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως η Κύπρος και η ΚΡΕΤΥΚ, όπως επίσης και οι εμπλεκόμενες εταιρείες, εφαρμόζουν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές στον τομέα του περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Οικολόγων ζητά από όλους τους αρμόδιους όπως συνεχίσει να υπάρχει αυστηρή εφαρμογή σε όλα τα στάδια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου (διερεύνηση, εξόρυξη, μεταφορά, εξαγωγή μέσω τερματικού).

Ο ΓΓ των Οικολόγων εξέφρασε μεγάλη ανησυχία αναφορικά με «την εκστρατεία διαφόρων κύκλων γύρω από το θέμα της διέλευσης του φυσικού αερίου με αγωγό ο οποίος θα περνά από την Τουρκία», λέγοντας πως η καλύτερη λύση είναι η λύση του τερματικού.

Κάλεσε δε ΚΡΕΤΥΚ και Κυβέρνηση να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά στην υλοποίηση των σχεδιασμών για προσφοροδότηση και κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό, λέγοντας ότι οι εργασίες καθυστερούν.

Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση να λάβει γρήγορα αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά και τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ γιατί, όπως εξήγησε, ο χρόνος τρέχει και χάνονται εξαιρετικές ευκαιρίες.

Είπε τέλος ότι σε συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή το Κίνημα με τον Υπουργό Εμπορίου θα ζητηθεί όπως ληφθούν γρήγορα οι αναγκαίες αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ είπε ότι τόσο η ΚΡΕΤΥΚ όσο και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας.

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Οικολόγων αναφορικά με την πορεία αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου και πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία εκπόνησης του τοπικού σχεδίου (Master plan) για το Βασιλικό.

Υπενθύμισε ότι κατά τη συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλoυ της Noble με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι το τερματικό προχωρεί.

«Το τερματικό θα γίνει και η Noble έχει πάρει την υποστήριξη του Προέδρου. Έτσι τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε θέματα της υλοποίησης. Αυτή είναι η θέση η δική μου» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα