Διαφωνία Λουκαϊδη -Παπαδόπουλου για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης

15:40 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ στις 15 Μαρτίου, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση που αφορούσε και τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θέλει να συμβάλει στον προβληματισμό για το πώς ενεργούμε την επόμενη ημέρα, μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις,

των όποιων ξένων σκοπιμοτήτων προς τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει ήδη ανακοινώσει το περίγραμμα των θέσεων του κόμματος που θα καταθέσουν και στα άλλα κόμματα για προβληματισμό, πρόσθεσε, λέγοντας πως, με επίγνωση ότι οι λύσεις θα είναι επώδυνες, πρέπει όλοι να λειτουργήσουν με τρόπο συναινετικό και συλλογικό.

Ήταν αναγκαστική η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ανέφερε ο κ. Λουκαίδης, λέγοντας πως ακόμη και εκείνη την ώρα η προηγούμενη κυβέρνηση ζητούσε εναλλακτικές επιλογές. Από το Μάιο του 2011, συνέχισε, η κυβέρνηση τότε είχε προσφύγει σε διεθνή δανεισμό και είχε πάρει το δάνειο των 2,5 δις ευρώ από τη Ρωσία. Παράλληλα, συνέχισε, επεδίωκε να εξευρεθούν κι άλλες εναλλακτικές πηγές, εκτός από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, όπως η ενιαία τραπεζική εποπτική Αρχή, η απευθείας στήριξη του τραπεζικού μας τομέα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας ή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση. Κι αυτό, είπε, επειδή γνώριζαν την τακτική της Τρόικας σε άλλες χώρας.

«Η αλήθεια είναι ότι προχώρησαν και πέρα από το αναμενόμενο, μετατρέποντας την Κύπρο σε πειραματόζωο με την απόφαση της 15ης Μαρτίου που ήταν πρωτοφανής».

Άλλοι ήταν αυτοί που πρωτοστατούσαν για να πάμε στο μηχανισμό στήριξης από το Μάιο του 2011, πρόσθεσε ο κ. Λουκαϊδης και να απευθυνθούμε στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια και αφόριζαν άλλες λύσεις όπως δανεισμό από τη Ρωσία ή αλλού. «Αυτοί που ήθελαν να πάμε σε αυτόν το μηχανισμό είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να ασκούν κριτική».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος διαφώνησε με την τοποθέτηση του Γιώργου Λουκαϊδη εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό μας κατέστρεψε. Αν ζητούσαμε, είπε, βοήθεια το Μάιο του 2011, σήμερα η Κύπρος θα βρισκόταν σε πορεία ανάκαμψης. «Επειδή πήγαμε να ζητήσουμε βοήθεια από Ρώσους, Αρμένιους, Κινέζους και δεν ξέρω εγώ ποιον άλλο καταστραφήκαμε». Δύο χρόνια τώρα, ήμασταν εκτός των αγορών, δεχθήκαμε 21 υποβαθμίσεις, πήγαμε στα σκουπίδια, οι τράπεζές μας συσσώρευσαν δισεκατομμύρια ELA και βρεθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα