Όλι Ρεν: Η Κομισιόν προειδοποίησε την Κύπρο πως θα χρειαζόταν βοήθεια από τον Νοέμβριο 2011

15:40 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Απαντήσεις για τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την Κύπρο κλήθηκε να δώσει σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος αν και παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, εντούτοις υπερασπίστηκε την Επιτροπή, λέγοντας ότι είχε προειδοποιήσει από το Νοέμβριο του 2011 την Κύπρο πως θα χρειαζόταν να λάβει βοήθεια.

Το λόγο κατά τη συζήτηση

έλαβαν πολλοί Ευρωβουλευτές, οι οποίοι αμφισβήτησαν το ρόλο της τρόικας ως μη θεσμοθετημένο όργανο, αναφέρθηκαν αρνητικά στην αρχική απόφαση για συμβολή μικροκαταθετών στο πακέτο διάσωσης, έκαναν λόγο για έλλειψη διαφάνειας και μίλησαν, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο.

Η Κομισιόν κάλεσε την Κύπρο το Νοέμβριο του 2011 να αιτηθεί για βοήθεια, ανέφερε ο κ. Ρεν, κάτι που δεν έγινε παρά τον Ιούνιο του 2012. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάστηκε ακούραστα για να επιτευχθεί συμφωνία αλλά αυτό αποδείχθηκε αδύνατο, ώσπου και πάρθηκε η τελική απόφαση κάτω από την πίεση του χρόνου.

Την ίδια ώρα υποσχέθηκε πως η Κομισιόν «θα σταθεί δίπλα στον κυπριακό λαό αυτές τις δύσκολες στιγμές» και πως θα πράξει ότι μπορεί για να απαλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στους πιο ευάλωτους πολίτες.

Η Επιτροπή, ανέφερε, θα επικεντρωθεί στο να διευκολυνθεί η λήψη νέων μέτρων που θα προωθούν την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα τη συμφωνία του με δήλωση του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της επίρριψης ευθυνών αλλά θα εστιάσει στο μέλλον.

Ο κ. Ρεν σχολίασε και τα διάφορα ποσά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και για τις ανάγκες της Κύπρου, από τη μια τα €17 δισ. που είχαν ανακοινωθεί και μετέπειτα τα €23 δισ. λέγοντας ότι είναι σαν να συγκρίνει κανείς μήλα και αχλάδια και να έχει ως αποτέλεσμα πορτοκάλια. Το πρώτο ποσό είναι καθαρό και το δεύτερο είναι ακάθαρτο, ενώ επίσης το ένα είναι βασισμένο σε εκτιμήσεις πριν από αρκετούς μήνες και το άλλο στις πιο πρόσφατες μακροοικονομικές εκτιμήσεις.

Επανέλαβε ότι η κάθε περίπτωση διάσωσης είναι διαφορετική, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν ομοιότητες αλλά η κάθε περίπτωση βασίζεται στις δικές της ειδικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για την ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση, αυτό σύμφωνα με τον ίδιο δείχνουν οι εξελίξεις στην Κύπρο.

Παραδέχθηκε ακόμη ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να πρέπει να επανεξεταστεί και να βελτιωθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα