Ομήρου: Kαθήκον μας σήμερα είναι να μετρηθούμε ξανά με την ίδια μας την ιστορία

10:31 9/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε το Σάββατο πως «το καθήκον μας σήμερα είναι αφού μετρηθούμε ξανά με την ίδια μας την ιστορία, με ειλικρίνεια και τόλμη, με τη ψυχή των αρχικών μας ιδεών, των στόχων και των επιδιώξεων μας, να επιχειρήσουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός που είναι η διεύρυνση της κοινωνικής και της λαϊκής βάσης του Κινήματος, μια ΕΔΕΚ ισχυρότερη,

το μεγάλο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κύπρου».

«Για αυτό ακριβώς πρέπει να μιλήσουμε, για τη συγκρότηση του σοσιαλιστικού μας Κινήματος έτσι που να διανοίξουμε καινούργιους ορίζοντες, δημιουργώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με το λαό», είπε ο κ. Ομήρου στην έναρξη λειτουργίας της Σχολής Στελεχών του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη «να σχεδιάσουμε την Κύπρο του νέου αιώνα, με ευημερία, ανάπτυξη, ασφάλεια της Κύπρου και του κάθε πολίτη αλλά και για να βγάλουμε τους νέους ανθρώπους από το περιθώριο και την αφάνεια, να τους φέρουμε μπροστά συμμέτοχους και πρωταγωνιστές στο τιμόνι της χώρας.

Αναφορικά με την σοσιαλιστική λύση στην οικονομική κρίση, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «στο λυκαυγές του 2013 η οικονομική κρίση εξακολουθεί να πλήττει έντονα και παρατεταμένα την Ευρώπη με τις εργασιακές σχέσεις να απορυθμίζονται και τους μηχανισμούς ελέγχου της μετανάστευσης να αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ «η οικονομική κρίση που πλήττει την ΕΕ ιδιαίτερα τη νότια Ευρώπη, έχει οδηγήσει σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και παρατεταμένης αμηχανίας με την καλπάζουσα ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την ανέχεια και την κλιμακούμενη ύφεση να προκαλούν ισχυρές αναταράξεις».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «ενώπιον αυτών των φαινομένων η ΕΕ δεν μπορεί να στέκεται αμήχανη και παράλυτη και οι λαοί και οι πολίτες αναμένουν πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, πέρα από τα πολύπλοκα νομικά κείμενα και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα».

Πρόσθεσε ότι «το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης υφίσταται ρωγμές ενώ για να πεισθούν οι πολίτες και οι λαοί να συμπορευθούν με το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, χρειάζεται μια εκ βάθρων αποσαφήνιση της πορείας προς το μέλλον».

Όμως, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «ο καθορισμός πορείας προς το μέλλον επιβάλλει επιλογές που δεν θα κινούνται στη λογική της υπαγωγής των πάντων στα κριτήρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της λιτότητας και των ‘συμφώνων σταθερότητας’».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι η ώρα να επιβληθεί η πολιτική επί των αγορών και η ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των μικρών και μεγάλων κρατών, μεταξύ φτωχότερων και πλουσιότερων, μεταξύ Βορρά και Νότου, είναι η ώρα για ενδυνάμωση του κοινοβουλευτισμού, για να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται το επίπεδο της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ σημείωσε ότι «οι μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης πάσχουν γιατί χαρακτηρίζονται από κραυγαλέα ανισότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας ενώ και τα σχέδια διάσωσης και λιτότητας πάσχουν, γιατί είναι ξένα με την ανάπτυξη και έχουν καταστεί συνώνυμα με τη μαζική φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία».

«Τα αποφασιστικά μέτρα για ρύθμιση των αγορών απουσιάζουν. Και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση θα καταβάλουν το τίμημα αλλά και ότι πληρώνουν το αντίτιμο που τους αναλογεί στο κόστος εξόδου από την κρίση», είπε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενος ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «είμαστε Κόμμα των εργαζομένων, στηρίζουμε τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, τους εργάτες, τους αγρότες, τους μισθωτούς, τα μικρομεσαία στρώματα, τους συνταξιούχους, στηρίζουμε όσους σπρώχνονται στον κοινωνικό αποκλεισμό και έξω από την αγορά εργασίας, τους άνεργους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «και βέβαια οι κοινωνικές μας αναφορές και η κοινωνική μας συμμαχία πρέπει να στρέφεται και να περιλαμβάνει τις δυνάμεις της οικολογίας και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, του πολιτισμού, του εθελοντισμού και τα Κινήματα του κοινωνικού προβληματισμού, όσων αγωνίζονται για μια σύγχρονη ποιότητα ζωής».

Ανέφερε πως «με αυτές τις δυνάμεις πρέπει να υφάνουμε τον ιστό της κοινωνικής μας συμμαχίας και να συνδιαμορφώσουμε μαζί τους τις προτάσεις μας και να συνδέουμε μαζί τους τις επιδιώξεις μας και αυτή είναι η επιλογή μας για ένα προοδευτικό Κίνημα που συνδέεται οργανικά με την κοινωνία και σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο οφείλουμε να στηρίζουμε την πολιτική μας δράση και να προωθούμε την υλοποίηση των προοδευτικών μας οραμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα