Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν στις 27 Μαίου για τον διάδοχο του Μπαρόζο

22:16 31/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε ένα άτυπο δείπνο στις 27 Μαίου, προκειμένου να συζητήσουν για τη διαδοχή του Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η θητεία του οποίου λήγει την 31η Οκτωβρίου 2014.

Από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, μέχρι στιγμής έχουν ορίσει υποψήφιο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα τον νυν Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς, το κόμμα των Φιλελευθέρων τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που στις προηγούμενες εκλογές ήταν το μεγαλύτερο της Ευρωβουλής θα ορίσει τον υποψήφιό του στο συνέδριο που θα κάνει το Μάρτιο στο Δουβλίνο. Υπόψήφιοι, επίσημοι και ανεπίσημοι, είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Ερκι Κατάϊνεν.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ο κ. Ρομπεϊ διευκρινίζει ότι στην συνάντηση της 27ης Μαϊου δεν θα ληφθεί απόφαση για το διάδοχο του κ. Μπαρόζο, αλλα θα γίνει μια πρώτη συζήτηση με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 25ης Μαίου.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους ηγέτες των κρατών μελών, για την επιλογή του Προέδρου της Κομισιόν, λαμβάνει υπόψη την εκλογική δύναμη των πολιτικών «οικογενειών» στις ευρωεκλογές.

Θα είναι η πρώτη φορά που η πρόνοια αυτή της Συνθήκης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ωστόσο δεν αποτελεί όρο απαράβατο για τους Ευρωπαίους ηγέτες που μπορεί να καταλήξουν σε πρόσωπο που δεν ανήκει στο ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές. Ομως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πείσουν και την Ευρωβουλή, η οποία έχει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του Προέδρου της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα