Προσπάθειες να αποτραπεί η στάση πληρωμών

16:10 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση μελετά και επεξεργάζεται συγκεκριμένους τρόπους για να αποτρέψει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών για το μήνα Απρίλιο, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι η εξεύρεση μιας σταθερής και οριστικής λύσης, η οποία δεν είναι άλλη από την επικύρωση και την αξιόπιστη τήρηση του μνημονίου.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “μετά τις δηλώσεις της Γενικής Λογίστριας για τα προβλήματα που έχουν σχέση με τη ρευστότητα στα δημόσια ταμεία, η Κυβέρνηση

διαβεβαιώνει ότι μελετά και επεξεργάζεται συγκεκριμένους τρόπους για να αποτρέψει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών για το μήνα Απρίλιο, δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, ένας κίνδυνος ορατός, παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης”.

“Θυμάστε τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν χρήματα για ικανοποίηση των κρατικών υποχρεώσεων και για τον επόμενο ακόμα μήνα”, είπε.

Ανέφερε ότι “διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι δεν θα επιτρέψει να βιώσουν μια στάση πληρωμών, η Κυβέρνηση τονίζει ότι το ζητούμενο είναι η εξεύρεση μιας σταθερής και οριστικής λύσης, η οποία δεν είναι άλλη από την επικύρωση και την αξιόπιστη τήρηση του μνημονίου”.

“Μέσα από αυτήν θα ενεργοποιηθεί η δανειακή σύμβαση, η οποία θα απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, και στη βάση αυτή θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και άλλες προϋποθέσεις με προοπτική, σταθερότητα και ανάπτυξη”, είπε.

Ερωτηθείς για τους τρόπους αποπληρωμής του δανείου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “η πρώτη δόση αναμένεται, εάν κυλήσουν όλα ομαλά, που ελπίζω να κυλήσουν όλα ομαλά, αρχές του επόμενου μήνα, όμως, από τη στιγμή που η δανειακή σύμβαση θα είναι απόφαση του Eurogroup της 12ης Απριλίου και υπάρχει η πολιτική βούληση του κυπριακού πολιτικού συστήματος να περάσει οποιαδήποτε μνημονιακά νομοσχέδια υπαγορεύονται εκ της δανειακής σύμβασης, αυτό θα επιτρέψει στο κράτος να έχει την αξιοπιστία να ενεργήσει κατά τρόπο που να μην υπάρχει πρόβλημα στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος του μήνα”.

“Υπάρχουν δυνατότητες πολλές. Αυτή τη στιγμή δεν κρίνω σκόπιμο να πω τους συγκεκριμένους τρόπους, αλλά υπάρχουν δυνατότητες, οι οποίες θα βασιστούν ακριβώς πάνω στην ωριμότητα του πολιτικού μας συστήματος”, είπε.

Σε παρατήρηση ότι υπήρξαν αναφορές περί της Κεντρικής Τράπεζας ως πηγής χρηματοδότησης, ο κ. Στυλιανίδης είπε: “Γιατί να μην υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο; Θα επιλεγεί η καλύτερη δυνατή λύση τη στιγμή που θα χρειαστεί”.

Keywords
Τυχαία Θέματα