Ο ΓΓ ΟΗΕ διαβίβασε την έκθεση των επιθεωρητών για τα χημικά όπλα στο Σ.Α.

20:32 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη βαθιά του έκπληξη και θλίψη εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, από το συμπέρασμα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ότι στο περιστατικό της 21ης Αυγούστου στην περιοχή Γούτα της Δαμασκού έγινε ευρεία χρήση χημικών όπλων, προκαλώντας πολυάριθμες απώλειες, ιδιαίτερα μεταξύ αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.

Η 40σέλιδη έκθεση παρελήφθη από τον κ. Μπαν σήμερα το πρωί και διαβιβάστηκε ταυτόχρονα

στο Σ.Α. και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στο έγγραφο που συνοδεύει την έκθεση, ο ΓΓ καταδικάζει με το σκληρότερο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων και εκφράζει την πεποίθηση «ότι αυτή η πράξη είναι έγκλημα πολέμου και βαρύτατη παραβίαση του Πρωτοκόλλου του 1925 για την απαγόρευση της χρήση στον πόλεμο ασφυξιογόνων, δηλητηριωδών και άλλων αερίων και βιολογικών μεθόδων πολέμου».

Τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα έχει την ηθική υποχρέωση να καταστήσει υπόλογους αυτούς που είναι υπεύθυνοι και να διασφαλίσει πως τα χημικά όπλα δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθουν ως εργαλεία πολέμου».

Ταυτόχρονα, καλωσορίζει την ένταξη της Συρίας στη Συνθήκη Απαγόρευσης και Ανάπτυξης και την ανακοίνωση της πρόθεσης για καταστροφή τους. Καλωσορίζει επίσης τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Σάββατο η Ρωσία κι οι ΗΠΑ, πάνω σ’ ένα πλαίσιο για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων και ελπίζει ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του αρμόδιου οργανισμού για την απαγόρευσή τους (OPCW) και το Σ.Α. θα προχωρήσουν ταχύτατα στη συζήτηση και εφαρμογής της πρότασης.

Καταλήγοντας, απαντά έμμεσα και στις επικρίσεις που δέχθηκε με πρόσφατες δηλώσεις του και αναφέρει ότι όπου υπάρχουν ισχυρισμοί για χρήση χημικών όπλων, η διεθνής κοινότητα προσβλέπει στα Ηνωμένα Εθνη για ουδέτερο και αντικειμενικό προσδιορισμό, αν και σε ποιο βαθμό μπορούν οι ισχυρισμοί να επιβεβαιωθούν.

«Ο ΓΓ πιστεύει ότι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός έρευνας των ισχυρισμών περί χρήσης χημικών όπλων μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξής τους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα