Ο Μαλάς ενάντια στην κατάργηση της κρατικής μέριμνας στο θέμα των συντάξεων

15:18 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ενάντια στην πολιτική κατάργησης της κρατικής μέριμνας στο θέμα των συντάξεων, τάσσεται ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου είπε ότι η πρόταση που προέρχεται από την Τρόικα και η οποία αν αποδόθηκε σωστά, ζητά από το κράτος να μην έχει ουσιαστικά καμιά συμβολή στη συνταξιοδότηση οδηγεί στη μετατροπή του θέματος των συντάξεων σε θέμα καθαρά ιδιωτικό, σε θέμα που θα αφορά δηλαδή μόνο τον εργοδοτούμενο και τον εργοδότη.

«Μια

τέτοια προσέγγιση συγκρούεται με κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και σπρώχνει στη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Η σύνταξη του εργαζόμενου θα πρέπει να κατοχυρώνεται από τη συμμετοχή του εργαζόμενου, του εργοδότη και του κράτους. Διαφορετικά μιλάμε για κοινωνία όπου οι σχέσεις των ανθρώπων θα καθορίζονται μόνο από τα συμφέροντα», πρόσθεσε.

Ανάφερε, παράλληλα, ότι ο κ. Μαλάς διαφωνεί και με την πρόταση για διαγραφή του χρέους των 7 δις που οφείλει το κράτος στο ταμείο.

«Κάτι τέτοιο καθιστά το κράτος, τον πλέον αφερέγγυο παίκτη του συστήματος και ευτελίζει ένα θεσμό πάνω στον οποίο βασίζονται οι πολίτες. Περαιτέρω, για λόγους διαφάνειας καταθέτουμε το πώς δημιουργήθηκε το χρέος των 7 δις. Μέχρι το 1993 το ποσό αυτό ήταν 1,4 δις. Στη δεκαετία Γλαύκου Κληρίδη το χρέος αυτό αυξήθηκε κατά 2,8 δις φτάνοντας έτσι στο 4,2 δις. Στην πενταετία Τάσσου Παπαδόπουλου το ποσό αυξήθηκε κατά σχεδόν 2 δις, φτάνοντας στα 6,1 δις και από τότε μέχρι σήμερα το χρέος αυξήθηκε κατά 1 δις φτάνοντας σήμερα στο 7,1 δις», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα