Νομοσχέδιο για το ΕΜΣ εξαιρεί κατά περίπτωση το ΔΝΤ από μελέτη βιωσιμότητας χρέους

14:02 4/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο χθες και αφορά τροποποίηση του νόμου για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στην αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι δεν πρέπει κατ΄ανάγκη να ετοιμάζεται μακροοικονομικό πρόγραμμα, όταν μια χώρα αιτείται στήριξης από τον Μηχανισμό και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

δεν συμμετέχει πάντα στην πραγματοποίηση εμπεριστατωμένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά μόνο όταν αυτό κρίνεται χρήσιμο και εφικτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αρχηγών αναφέρθηκε ότι δεν κρίνεται αναγκαίο να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι οι συνεισφορές των χωρών στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χρησιμοποιούνται για υπολογισμό υποχρεώσεων της κάθε χώρας στο δεσμευμένο και καταβλητέο κεφάλαιο του Μηχανισμού και όχι για υπολογισμό της μέγιστης βοήθειας που δικαιούται η κάθε χώρα από το Μηχανισμό.

Αναφέρεται επίσης ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του ορισμού του όρου Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας του άρθρου 2 του βασικού νόμου, ώστε να περιγράφει ορθότερα τα της λειτουργίας του Μηχανισμού.
Περαιτέρω στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι στις 30 Ιανουαρίου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε παρατηρήσεις σε σχέση με τον κυρωτικό νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων με τις εισηγούμενες τροποποιήσεις ως παρατηρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα