Επιστροφή στην ανάκαμψη βλέπει ο Α. Σαμαράς

13:22 4/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κίνηση σταθερότητας όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα και τη θωράκισή του χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σε ομιλία του σήμερα στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο που οργάνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων

της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ζήτησε ένταση των προσπαθειών για έξοδο από την κρίση, μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φιλικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, αποκατάσταση της νομιμότητας. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον ανταγωνιστικό, παραγωγικό και διάφανο και όχι να γυρίσουμε στην προ κρίσης εποχή.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος χαρακτηρίζοντας το 2013 μία χρονιά καμπή, η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, όσο θα φαίνονται και τα μέτρα της κυβέρνησης και θα καταγράφονται στην αγορά. Μίλησε για σημάδια ανάκαμψης με αφού το Φεβρουάριο υπήρξε θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η κατάσταση στη χώρα είναι ακόμη κρίσιμη».

Δεν εξωραΐζω τα πράγματα – είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός – αλλά το κλίμα -έστω και αργά- αντιστρέφεται, καθώς, όπως είπε, βελτιώνονται οι δείκτες, υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες, ξεμπλοκάρονται ιδιωτικοποιήσεις, προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έγιναν μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ και ξεκινά η μετάβαση από το φαύλο κύκλο της ύφεσης στον ενάρετο κύκλο της ανάκαμψης.

Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια σε αβεβαιότητα και δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, ενώ αναγνώρισε ότι η κρίση έχει τραυματίσει το ευρωπαϊκό όραμα ειδικά στο νότο, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε πολλά ακόμη ώστε τα κύματα λαϊκισμού να μην ακυρώσουν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Πρέπει να βλέπουμε την Ευρώπη ως σύμμαχο και όχι ως τιμωρό και η βοήθεια που μας παρέχεται από τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χάαν, μέσω των κονδυλίων συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα μέχρι το 2020, αποτελούν την απάντηση, στις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός της χώρας, ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας», ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς έθεσε ως στόχο την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για να συνεχίσει να βελτιώνεται η εικόνα της οικονομίας.

Εξέφρασε την ελπίδα η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη και σεβασμό, να δείξει ότι είναι σύμμαχος και όχι τιμωρός εκείνων που πλήττονται, ενώ δήλωσε ότι πεποίθησή του είναι ότι ακόμη και αυτοί που αντιδρούν στην Ευρώπη, μέσα τους εύχονται να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα