Εμβόλιο αναπτερώνει τις ελπίδες για την καταπολέμηση του AIDS

Ακόμη πιο κοντά στη «γέννηση» ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του AIDS ήρθαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολούθησαν αναλυτικά σε ένα ασθενή τη διαχρονική εξέλιξη, δηλαδή τις διαδοχικές μεταλλάξεις, ενός ισχυρού αντισώματος στο ανοσοποιητικό του σύστημα, καθώς αυτό αντιδρούσε στις αντίστοιχες μεταλλάξεις του ιού HIV.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν τον τρόπο που αναπτύσσονται σταδιακά τα πρωτεϊνικά μόρια, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν τον ιό

του HIV στις ποικίλες μορφές του. Η έρευνα τους κάνει αισιόδοξους ότι στο μέλλον θα μπορούν να δημιουργήσουν εμβόλια με παρόμοια αντισώματα, ώστε να προστατεύονται όσοι προσβάλλονται από τον ιό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάρτον Χέινς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ, ανακάλυψαν ότι αυτά τα αντισώματα αναπτύσσονται σε ορισμένους ασθενείς με AIDS, μόνο αφού ο πληθυσμός των διαφορετικών στελεχών του ιού στον οργανισμό του ασθενούς έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, κάτι που οι γιατροί υποπτεύονταν, αλλά ποτέ δεν είχαν παρατηρήσει έως τώρα.

Ο ιός HIV μεταλλάσσεται με μεγάλη ταχύτητα, πράγμα που δυσκολεύει υπερβολικά τη δημιουργία εμβολίων ικανών να αναγνωρίσουν τις τόσες διαφορετικές μορφές του. Όμως το αντίσωμα CH103 που αυτή τη φορά μελέτησαν οι αμερικανοί ερευνητές, είναι λιγότερο πολύπλοκο από άλλα που έχουν μελετηθεί στο παρελθόν (π.χ. το VRC01), πράγμα που ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα