ΓΓ ΑΚΕΛ: Επαρκές για να πάμε σε διαπραγματεύσεις το περιεχόμενο του προσχεδίου

15:42 7/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το περιεχόμενο του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος είναι επαρκές για να πάμε σε διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ότι θα συμβάλει ώστε ο Πρόεδρος να προσέλθει σε αυτές όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε όσους διατυπώνουν αντίθετη άποψη να καταθέσουν

εναλλακτική πρόταση.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησης που είχε το πρωί, και απαντώντας σε ερώτηση ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το περιεχόμενο του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος «είναι επαρκές για να πάμε σε διαπραγματεύσεις».

«Αυτό που στηρίζουμε εμείς είναι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κι αν κι εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να πάει σε διαπραγματεύσεις εμείς θα στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε έτσι ώστε ο Πρόεδρος να πάει όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένος» είπε.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι θα εξαρτηθεί κι από τον ίδιο τον Πρόεδρο εάν θα υπάρξει δυνατότητα ευρύτερης συλλογικότητας. «Εάν είναι συνεπής σε αρχές, εάν λειτουργήσει με συλλογικότητα και αποφύγει παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, θέλω να πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα θα συνειδητοποιήσουν ότι επιβάλλεται να συνεργαστούμε όλοι μέσα σε κλίμα ενότητας, για να δούμε πώς θα καταφέρουμε να ισχυροποιήσουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε σε συμφωνία» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του κάθε πολιτικού κόμματος».

Είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ «δεν πρόκειται ποτέ να συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρθηκαν άλλοι την προηγούμενη πενταετία. Είμαστε υπεύθυνο κόμμα, θέτουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού και αυτό μας καθοδηγεί στο πώς τοποθετούμαστε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό» ανέφερε.

Την ίδια ώρα κάλεσε όσους λένε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να πουν ποιά είναι η εναλλακτική τους πρόταση και πώς θα καταφέρουν να δημιουργήσουν καλύτερο πλαίσιο για να πάμε σε διαπραγματεύσεις. «Εδώ και πέντε μήνες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» είπε ο Άντρος Κυπριανού.

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που εκφράστηκαν από πλευράς ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών για το περιεχόμενο του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις του κάθε πολιτικού κόμματος, αλλά «κάποια πράγματα δεν μπορούν να επιδέχονται πολλές ερμηνείες, μία είναι η ερμηνεία που μπορούν να δεχτούν».

Ειδικότερα για τα ζητήματα της κυριαρχίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η καλύτερη αναφορά που υπήρξε ποτέ είχε επιτευχθεί στη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ, τον Ιανουάριο του 2010, που αναφερόταν σε μία και αδιαίρετη κυριαρχία.

«Αυτό δεν τους άρεσε και ήθελαν να πετύχουν κάτι καλύτερο. Τώρα με βάση τις αναφορές που υπάρχουν, όλοι οι ειδικοί λένε ότι είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι σε ό,τι αφορά την εξωτερική κυριαρχία, κι εκείνο που απλώς απομένει να ρυθμιστεί είναι το θέμα της εσωτερικής κυριαρχίας» είπε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ιθαγένειας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «δεν πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν».

Είναι προφανές, είπε, ότι «υπάρχει μόνο μια ιθαγένεια κι από κει και πέρα (το Κοινό Ανακοινωθέν) λέει ότι αποδεχόμενοι ότι υπάρχει μόνο μια ιθαγένεια, η κάθε συνιστώσα οντότητα θα έχει την ευχέρεια να δίνει και τη δική της ιθαγένεια στους ανθρώπους που θα διαβιούν κάτω από την αρμοδιότητα της».

Την ίδια ώρα είπε ότι το προσχέδιο δεν παραπέμπει σε «παρθενογένεση». «Δεν πρόκειται περί παρθενογένεσης. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών. Εάν εμείς έχουμε διαφωνίες σε αυτό το κείμενο, τις έχω αναφέρει. Είναι υποχωρήσεις που έγιναν σε σύγκριση με το πλαίσιο το οποίο υπήρχε προηγουμένως» ανέφερε.

«Σε ό,τι αφορά το κατάλοιπο εξουσίας, ήταν ξεκάθαρη η προηγούμενη θέση μας: να συμφωνηθούν πρώτα οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και μετά να αποφασιστεί που θα πάει το κατάλοιπο εξουσίας. Και τότε λέγαμε ότι αν μας ικανοποιούν οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης δεν μας ενοχλούσε το κατάλοιπο εξουσίας να πάει στις συνιστώσες οντότητες. Τώρα το λάθος που γίνεται είναι ότι αυτό το πράγμα ρυθμίζεται χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης» ανέφερε.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι για τα θέματα αυτά συνέρχεται το απόγευμα στις 16.00 το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, το οποίο θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα