Κεντρική Τράπεζα: Προσοχή στα εικονικά νομίσματα

15:31 7/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε κινδύνους που ελλοχεύουν από την αγορά, κατοχή ή εμπορία εικονικών νομισμάτων (όπως είναι το Bitcoin), τα οποία “δεν αποτελούν νομίμως κυκλοφορών χρήμα”, αναφέρεται η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) σε σημερινή της ανακοίνωση.

Η ΚΤΚ αναφέρει ότι “δεν εγκρίνει οποιαδήποτε δραστηριότητα, η οποία εμπίπτει στις αρμοδιότητες της, εκτός και αν διασφαλίζεται η νομιμότητα της δραστηριότητας αυτής. Δραστηριότητες, χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση, αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας”.

Συγκεκριμένα,

σύμφωνα με την ΚΤΚ, “το κοινό πρέπει να έχει επίγνωση του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν κανονιστικά μέτρα προστασίας για την κάλυψη των ζημιών από τη χρήση εικονικών νομισμάτων σε περίπτωση που μια πλατφόρμα, η οποία ανταλλάσσει ή κατέχει τα εικονικά αυτά νομίσματα καταρρεύσει και, ως εκ τούτου, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των χρημάτων του”.

Αναφερόμενη σε ορισμένους από τους κινδύνους που συνδέονται με τα εικονικά νομίσματα, η ΚΤΚ σημειώνει τα ακόλουθα:

Δεν υπάρχει σύστημα εγγύησης ή νομικής δέσμευσης για επιστροφή του συνόλου των χρημάτων στους κατόχους που έχουν επενδύσει σε εικονικά νομίσματα, ούτε και να τους επιστραφούν οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Υπάρχει έντονη μεταβολή της αξίας των εικονικών νομισμάτων, μπορεί να σημειώσει γρήγορη άνοδο ή πτώση, ενώ μπορεί ακόμη και να εκμηδενιστεί.

Η αποδοχή εικονικών νομισμάτων από εμπόρους βασίζεται στη διακριτική τους ευχέρεια, η οποία μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς προειδοποίηση, δηλαδή, ο κάθε έμπορος μπορεί αρνηθεί την πληρωμή.

Οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα αποτελούν εύκολο αντικείμενο κατάχρησης για παράνομες δραστηριότητες.

Τέλος, η ΚΤΚ προτρέπει το κοινό να εξετάζει όλες τις παραμέτρους από τη χρήση εικονικών νομισμάτων, να γνωρίζει και να κατανοεί τους συναφείς κινδύνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα