Κομισιόν: Σύμφωνη με το ευρωπαικό δίκαιο η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων

15:37 7/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Σεπτέμβριο του 2012, για απεριόριστη αγορά ομολόγων λήφθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Επιτροπής για το ευρώ, Όλι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να παραπέμψει την απόφαση για τη νομιμότητα του προγράμματος αγορών ομολόγων (OMT) της ΕΚΤ

στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το γερμανικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ ενδεχομένως να υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας.

Ο εκπρόσωπος Σάϊμον Ό Κόνορ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο για πρώτη φορά ζητάει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωμοδότηση για θέμα της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε, ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη και θα συμμετάσχει στη διαδικασία, εφόσον της ζητηθεί, προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία που στη διάθεσή της.

Θα πρέπει να σημειωθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο ενώ θεωρεί ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων υπερβαίνει τις εξουσίες της ΕΚΤ, δεν το χαρακτηρίζει παράνομο με βάση τη γερμανική νομοθεσία, θεωρώντας ότι το θέμα αυτό αφορά το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αντίδραση υπήρξε και από την ΕΚΤ, η οποία σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε λαμβάνει υπόψη την ανακοίνωση που έκανε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα OMT εμπίπτει εντός της εντολής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα