Μόνη μας επιλογή η συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

15:43 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, ύστερα από επίσκεψή στου στο Δημοτικό Σχολείο Καθαρής στη Λάρνακα στο πλαίσιο του διημέρου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός είπε ότι «μία από τις πολλές και σημαντικές καινοτομίες της φετινής σχολικής χρονιάς είναι για πρώτη φορά, το διήμερο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών δημοτικής εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα

επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε συστηματική και οργανωμένη βάση από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι μόνο για τη Δημοτική Εκπαίδευση συνολικά αυτό το διήμερο επιμορφώθηκαν 4,208 εκπαιδευτικοί λειτουργοί της δημοτικής εκπαίδευσης, 846 εκπαιδευτικοί προδημοτικής εκπαίδευσης και 553 εκπαιδευτικοί ειδικής εκπαίδευσης, ένας αριθμός που ξεπερνά τους 5,600 εκπαιδευτικούς.

Αυτό που μέσα από έρευνες έχει καταγραφεί, είπε ο Υπουργός, ότι δηλαδή «η συνεχής και δια βίου επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι ο πρωταρχικός και ο πιο σημαντικός παράγοντας για καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα, αυτό εμείς το κάνουμε πράξη και εδώ και τρία χρόνια με συνεχή προγράμματα επιμόρφωσης όπου περισσότεροι από 6 χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης έχουν παρακολουθήσει τα συστηματικά οργανωμένα σεμινάρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου».

Σημείωσε πως αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και τόνισε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να συνεχίσουμε τη διαδικασία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης». Πρόσθεσε ότι ειδικότερα για τα σεμινάρια επιμόρφωσης το Υπουργείο πέτυχε να έχει  οικονομική στήριξη μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τουλάχιστον μέχρι το 2015 και ότι η προσπάθεια του Υπουργείο θα συνεχιστεί και για παραπέρα συνέχιση της χορηγίας και της στήριξης από εξωτερικούς πόρους.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ακόμα ότι «πριν δυο μέρες είχαμε το συνέδριο για τον γραμματισμό, μια πρωτοβουλία της Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας των ειδικών εμπειρογνωμόνων. Τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ευχάριστα αφού έχει καταγραφεί ότι ένας στους πέντε 15χρονους βρίσκεται κάτω από τα επιτρεπτά όρια του ατόμου που κατέχει τα ιδιαίτερα προσόντα όπως αυτά καθορίζονται στο λειτουργικό γραμματοσιμό».

Στόχος όλων και των Υπουργών, ανέφερε είναι μέσα από τις εισηγήσεις που έχουν καταγραφεί στην έκθεση και οι οποίες θα συζητηθούν στο άτυπο συμβούλιο των  Υπουργών Παιδείας που θα γίνει τον Οκτώβριο στην Κύπρο, που θα ετοιμάσει εισήγηση για να υιοθετηθούν ως συμπεράσματα στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο, να καθοριστούν όλα εκείνα τα, μικρά ή μεγάλα, αλλά σταθερά βήματα που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε «να μην λέμε ότι θα μειώσουμε το ποσοστό του 20%  στο 15% που είναι ο πρώτος στόχος, αλλά να λέμε ότι κανένα παιδί, κανένας 15χρονος να βρίσκεται κάτω από τα όρια που έχουν καθοριστεί για το λειτουργικό γραμματισμό»

Ανέφερε επίσης ότι μέσα σ’ αυτά τα πλαίσι

Keywords
Τυχαία Θέματα