Καμία πρόθεση για αυξησεις στις διατιμήσεις του ρεύματος

15:33 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υπάρχει κατ’ αρχήν οποιαδήποτε πρόθεση ή πρόγραμμα να υπάρξουν αυξήσεις στις διατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και οι όποιες διακυμάνσεις υπάρχουν οφείλονται στην τιμή των καυσίμων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς, ο οποίος συνοδευόμενος από τα μέλη  της Αρχής, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια την Ετήσια Έκθεση της ΡΑΕΚ για το 2011.

Σε σχέση με το ζήτημα των θερμοκηπιακών αερίων, ανέφερε, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση πως «ήδη υφίσταται

στους λογαριασμούς, το έχουμε εξηγήσει, και δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν ποσοστά αυξήσεων από το 2013 της τάξης του 4,5% όπως γράφτηκε στον Τύπο».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση ανέφερε ότι η έκτακτη προσαύξηση του 5,75% στον τελικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών εκπνέει το Μάη του 2013 οπόταν και λήγει οριστικά και ως εκ τούτου τότε θα υπάρξει και μείωση, όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στην έκθεση της ΡΑΕΚ, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι αυτή καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του περασμένου χρόνου που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της αγοράς ενέργειας, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιαμμάς η έκθεση περιγράφει τις ενέργειες που έγιναν από τη ΡΑΕΚ και τους άλλους συνεργάτες της για το θέμα της διαχείρισης της κρίσης το 2011 καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις νομοθεσίες περί φυσικού αερίου, τις εισηγήσεις της ΡΑΕΚ για το θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου και την εμπλοκή και συμμετοχή της ΡΑΕΚ στα ευρωπαϊκά Σώματα όπως είναι ο Οργανισμός των Ρυθμιστικών Αρχών της Ευρώπης.

Είπε εξάλλου πως ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η ΡΑΕΚ ανέλαβε να διοργανώσει τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο των Ρυθμιστών Ενέργειας της Ευρώπης στις 6 και 7 Νοεμβρίου, στη Λεμεσό.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την τιμή του ρεύματος, ο κ. Σιαμμάς είπε πως «δεν υπάρχει κατ’ αρχήν οποιαδήποτε πρόθεση ή πρόγραμμα να υπάρξουν αυξήσεις στις διατιμήσεις. Οι όποιες διακυμάνσεις υπάρχουν οφείλονται στην τιμή των καυσίμων», είπε.

Σημείωσε πως τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται μια μείωση στο κόστος καυσίμου της ΑΗΚ, η οποία μεταφέρεται αυτόματα στους καταναλωτές.

Κληθείς να αναφερθεί στις εισηγήσεις της ΡΑΕΚ για το θέμα του φυσικού αερίου , ο Πρόεδρος της Αρχής είπε ότι «οι εισηγήσεις έγιναν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της στρατηγικής του κράτους μετά την ανεύρεση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου και σχετίζονται με κατευθυντήριες γραμμές στρατηγικής στις οποίες εμείς εκφράζαμε την ικανοποίηση μας, διότι η Κυβέρνηση υλοποίησε ή προωθεί προς υλοποίηση αρκετές από τις εισηγήσεις μας, όπως είναι η απόφαση για δημιουργία τερματικού υγροποίησης, η απόφαση για δημιουργία κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων και εθνικού ταμείου για διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες».

Keywords
Τυχαία Θέματα