Μνημόνιο για τις πολιτικές διαβουλεύσεις υπέγραψαν Κύπρος και Νότιος Αφρική

18:14 21/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κύπρος και Νότιος Αφρική υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την Εγκαθίδρυση Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα στη εμβάθυνση τον σχέσεων των δύο χωρών.

Το Μνημόνιο υπεγράφη από την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και την Υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας Μάιτε Νκοάνα Μασαμπάνε, η οποία επισκέπτεται

στην Κύπρο, στην πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής στην Κύπρο.

“Είμαι βέβαιη ότι αυτή η επίσκεψη θα λειτουργήσει ως το εφαλτήριο για την ενίσχυση και την διεύρυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους”, ανέφερε σε δηλώσεις μετά την τελετή υπογραφής η κ. Μαρκουλλή.

Οπως ανέφερε η Κύπρια ΥΠΕΞ, “κατά τη σημερινή συνάντηση κάναμε αποφασιστικά βήματα για να εμβαθύνουμε το θεσμικό πλαίσιο μέσω της υπογραφής του Μνημονίου για τις διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις, που προνοεί για τακτικές διαβουλεύσεις σε σημαντικά διμερή και πολυμερή ζητήματα”

Η κ. Μαρκουλλή είπε ακόμη ότι συζήτησε τρόπους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, προκειμένου να καλύψει τους τομείς όπως το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την έρευνα και τη ανάπτυξη, καθώς και τον τουρισμό.

Παράλληλα, η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε την Νοτιοφρικανή Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, “το οποίο είναι πρόβλημα ξένης στρατιωτικής κατοχής και μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων, ως αποτέλεσμα της διχαστικής και ρατσιστικής και πολιτικής φυλετικών διακρίσεων της κατοχικής δύναμης”.

Η Κύπρια ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας για την στάση αρχών που τηρεί η Νότιος Αφρική στο Κυπριακό “και την πολύτιμη και στη βάση αρχών υποστήριξη που δίνεται δια μέσου των χρόνων σε όλα τα διεθνή φόρα”.

Σημειώνοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έδωσε νέες προοπτικές στις σχέσεις των δυο χωρών, κ. Μαρκουλλή είπε μετέφερε την υποστήριξη της Κύπρου στις ενισχυμένες σχέσεις μεταξύ Νοτίου Αφρικής και ΕΕ, στη βάση της στρατηγικής σχέσης ΕΕ Νοτίου Αφρικής, όπως αυτή επαναβεβαιώθηκε στη Σύνοδο ΕΕ – Νοτίου Αφρικής της 18ηςΣεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση Μαρκουλλή – Μασαμπάνε συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην περιοχή της νότιας γειτονίας και ιδιαίτερα η κατάσταση στη Συρία.

Επαναλάβαμε την πλήρη υποστήριξή μας στον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λακτάρ Μπραχίμι για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την εξεύρεση μιας λύση στην κρίση μέσω διαπραγματεύσεων.

Τέλος, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος ως ηγετικό μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων συμμετείχε στο διεθνή αγώνα κατά του Άπαρχάιντ στη Νότιο Αφρική, η κ. Μαρκουλλή κατέληξε λέγοντας ότι “είμαστε περήφανοι ότι οι προσπάθειές μας, μαζί με τις προσπάθειες της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας είχαν ως αποτέλεσμα την κατάργηση του Άπαρχαϊντ και την γέννηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Νοτίου Αφρικής μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2004″.

Στις δικές της δηλώσεις, η Μασαμπάνε είπε ότι το Μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα “στη

Keywords
Τυχαία Θέματα