Εγκρίθηκε η έκθεση που υπέβαλε η Παπαδοπούλου για τη θέσπιση του “Ορίζοντας 2020″

17:23 21/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

H Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησε την έκθεση που υπέβαλε η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου “Ορίζοντας 2020″ (2014-2020).

Σε ανακοίνωσή της, κ. Παπαδοπούλου αναφέρει πως «με προτεινόμενο προϋπολογισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 80 δις ευρώ, το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 σκοπεύει να απλοποιήσει τις διαδικασίες χρηματοδότησης Έρευνας και Καινοτομίας στην ΕΕ», προσθέτοντας

πως «μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, επιχειρείται συνδυασμός όλων των προγραμμάτων χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή από διαφορετικούς φορείς και προγράμματα – πλαίσια».

Όπως σημειώνει «το φιλόδοξο και σημαντικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί  μέρος της προσπάθειας για ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, μέσω της αριστείας στην έρευνα και την καινοτομία, στοχεύοντας έτσι στη διασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης».

Στην έκθεσή της η κ. Παπαδοπούλου τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της σωστής ισορροπίας μεταξύ του αριθμού των ανδρών και των γυναικών ερευνητών και της παροχής ίσων ευκαιριών για επαγγελματική εξέλιξη, καταπολεμώντας έτσι το φαινόμενο της “γυάλινης οροφής”, το οποίο οδηγεί σε ανεπαρκή εκπροσώπηση των ερευνητριών στις ηγετικές θέσεις στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας.

Επιπλέον, επεσήμανε τη σημασία της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στο πρόγραμμα-πλαίσιο “Ορίζοντας 2020″, ιδίως όσον αφορά την κινητικότητα και την κατανομή της χρηματοδότησης.

Στην ίδια επιτροπή υιοθετήθηκαν επίσης, οι τροπολογίες που υπέβαλε η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ως σκιώδης εισηγήτρια της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για τη θέσπιση του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2014-2020).

Στις τροπολογίες της κ. Παπαδοπούλου τονίστηκε η σημασία της διάστασης της επιχειρηματικότητας των γυναικών ως αναδυόμενης οικονομικής δύναμης καθώς και η ανάγκη προώθησής της, ιδιαίτερα στις σημερινές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στην ανάγκη λήψης μέτρων τόσο για διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών στην χρηματοδότηση όσο και για εξάλειψη των παραγόντων που εμποδίζουν την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας όπως είναι τα κοινωνικά στερεότυπα, η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η έλλειψη προγραμμάτων κατάρτισης και καθοδήγησης που να απευθύνονται στις ειδικές ανάγκες των γυναικών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα