Μνήμες από τα ”Μολυβένια Χρόνια” της Ιταλίας ξυπνούν σφαίρες στη Γένοβα

19:53 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σφαίρες αγνώστων που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα δέχθηκε στο γόνατο ο 59χρονος Ρομπέρτο Αντινόλφι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής ενέργειας Ansaldo Nucleare, θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας Finmeccanica. Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου μετά την επίθεση που διαφαίνεται πως δεν είχε στόχο τη δολοφονία του και επαναφέρει μνήμες της πολιτικά υποκινούμενης βίας που σάρωνε την Ιταλία της δεκαετίες του 1970 και 1980.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής «δείχνουν» τον αναρχικό χώρο για την επίθεση σε βάρος του Ρομπέρτο Αντινόλφι

στη Γένοβα της βόρειας Ιταλίας, αλλά δεν αποκλείονται άλλα κίνητρα.

Δύο άτομα με κράνη που επέβαιναν σε μία μαύρη Yamha πλησίασαν και πυροβόλησαν τρεις φορές τον 53χρονο Ρομπέρτο Αντινόλφι στο δεξί πόδι την ώρα που έφευγε από την κατοικία του στην οδό Μοντέλο της Γένοβας μαζί με τον 20χρονο γιο του. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Οι πυροβολισμοί στα πόδια ήταν σήμα κατατεθέν των Ερυθρών Ταξιαρχιών στα «μολυβένια χρόνια» της Ιταλίας. Πηγή προσκείμενη στις έρευνες ανέφερε μία από τις πρώτες επιθέσεις που είχαν υπογράψει οι Ερυθρές Ταξιαρχίες τη δεκαετία του 1970 είχε στόχο μάνατζερ της ίδιας εταιρείας. «Θα μπορούσε να είναι μία συμβολική πράξη» σχολίασε.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση σε βάρος του Ρομπέρτο Αντινόλφι, επικεφαλής της Ansaldo Nucleare, που κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες τρίτης γενιάς.

Οι δράστες χρησιμοποίησαν ημιαυτόματο πιστόλι ανατολικο-ευρωπαϊκής κατασκευής σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής Repubblica, ενώ η μηχανή τους εντοπίστηκε από την αστυνομία το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά την πρωινή επίθεση.

Το αναρχικό κίνημα έχει ισχυρή παρουσία στη Γένοβα και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa οι Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο πρόσφατες προκηρύξεις από ορισμένες αναρχικές οργανώσεις στο Διαδίκτυο που καλούν σε «στροφή προς νέα φάση ένοπλης δράσης».

Οι έρευνα καταδεικνύει ότι εκείνοι που πυροβόλησαν τον Αντινόλφι δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν, αλλά να τον τραυματίσουν. Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής αναφέρουν πως τα στοιχεία παραπέμπουν σε «επαναστατικού τύπου» επίθεση, αλλά όπως σημειώνει η ιταλική Stampa ξεκαθαρίζουν ότι δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, περιλαμβανομένων προσωπικών κινήτρων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Εισαγγελίας της Γένοβας Μικέλε ντι Λέτσε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκραιτκής ενέργειας. «Όπως εξετάζουμε και άλλες πιθανότητες, ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη» δήλωσε.

Πολιτικοί από όλο το φάσμα καταδίκασαν την επίθεση σε βάρος του Αντινόλφι με ορισμένους να μιλούν για ένα «αυξανόμενο κλίμα μίσους» στην Ιταλία της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης.

«Ευελπιστούμε να εντοπιστούν το ταχύτερο δυνατόν οι υπαίτιοι για μία ενέργεια που μας οδηγεί πίσω σε ένα πολύ θλιβερό κεφάλαιο της ιταλικής ιστορίας» δήλωσε ο βουλευτής Λορέντσο Τσέζα του κεντρώου κόμματος UDC.

Ο Αντζε

Keywords
Τυχαία Θέματα